MENI
4.11.2019.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ др Драган Човић присуствовао свечаном обиљежавању 350. годишњице Свеучилишта у Загребу

"Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ др Драган Човић судјеловао је на обиљежавању 350. годишњице Свеучилишта у Загребу – Дана Свеучилишта у Загребу.

Свечаност обиљежавања прославе одвијала се у Концертној сали Ватрослава Лисинског.

Уз присуство носилаца друштвенога, научног, културног живота, свечаности су присуствовали и предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић те предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која је овом приликом уручила и повеље загребачком Свеучилишту те факултетима који су прославили више од сто година дјеловања.

Свеучилиште у Загребу академском годином 2018./2019. обиљежава 350 година од свога оснивања. Његова историја почиње 23. септембра 1669. када су дипломом римскога цара и угарско-хрватскога краља Леополда И. признати статус и повластице универзитетске установе тадашњој Исусовачкој академији у слободном краљевском граду Загребу што је прихваћено на сабору Хрватскога краљевства 3. новембра 1671. Стога Свеучилиште годину 1669. узима као годину својега утемељења, а 3. новембра као Дан Свеучилишта. Од тада филозофски студиј у Загребу, који је почео године 1662., дјелује и формално-правно као Неоацадемиа Заграбиенсис, односно као јавноправна високошколска установа." (саопштење из Кабинета предсједавајућег Дома народа др Драгана Човића)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу