MENI
25.10.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić susreli se u Strazburu sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda  PSBiH dr. Nikola Špirić susreli su se danas u Strazburu, na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo visokim nivoom prijateljskih odnosa dvije zemlje, te odličnom saradnjom parlamenata BiH i Austrije. S tim u vezi obje strane pozdravile su i podržale učešće zvaničnika Nacionalnog vijeća Austrije u provođenju Twinning projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima Bosne i Hercegovine u poslovima evropskih integracija“, koji se, osim u PSBiH, od maja ove godine provodi i u entitetskim i kantonalnim parlamentima, kao i Skupštini Brčko Distrikta.

Predsjednik Sobotka naglasio je da će njegova zemlja nastaviti da pruža snažnu podršku procesu evropskih integracija BiH, kao i svih ostalih zemalja regiona u pretpristupnom procesu, uprkos, kako je rekao, činjenici da se Francuska i još neke evropske zemlje protive nastavku procesa proširenja Evropske unije (EU).

Najavljujući da će Nacionalno vijeće Austrije početkom naredne godine organizovati veliku konferenciju posvećenu izazovima u procesu proširenja EU, predsjednik Sobotka uputio je poziv najvišim zvaničnicima PSBiH da učestvuju u radu te konferencije, što su zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH prihvatili. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću