MENI
25.10.2019.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић разговарали са генералном секретарком Савјета Европе

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић разговарали су, на маргинама Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, са генералном секретарком Савјета Европе Маријом Пејчиновић Бурић.

У срдачном и отвореном разговору генерална секретарка Савјета Европе подсјетила је на чињеницу да постоји Акциони план 2018. – 2021. за сарадњу те међународне организације са БиХ. С тим у вези, госпођа Пејчиновић Бурић нагласила је да би Савјет Европе поздравио избор нове Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ), те изразила наду да ће до јануара наредне године бити достављени акредитиви чланова нове Делегације, што би, како је рекла, значило наставак садржајне сарадње Савјета Европе са БиХ.

Захваљујући се на политичкој подршци коју Савјет Европе годинама пружа БиХ с циљем развоја демократије, поштивања људских права и успостављања владавине права, чланови руководства оба дома ПСБиХ упознали су генералну секретарку Савјета Европе са разлозима који су довели до блокаде избора новог Савјета министара БиХ и, посљедично, нефункционисања ПСБиХ.

Госпођа Кришто и др Шпирић посебно су се захвалили на финансијској помоћи у висини од милион евра, колико је Савјет Европе издвојио за ублажавање посљедица мигрантске кризе у БиХ. Чланови руководства оба дома ПСБиХ упозорили су на чињеницу да се наша земља у све оштријој форми суочава са мигрантском кризом, посебно у условима када, како су рекли, институције не функционишу и нису у стању да контролишу и управљају овом кризом. У вези с овим питањем, госпођа Пејчиновић Бурић обавијестила је највише званичнике ПСБиХ да је формирана Канцеларија специјалног представника Савјета Европе за питања миграција, коју ће предводити шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ амбасадор Drahoslav Štepanek.

Током овог сусрета поново је указано на потребу да БиХ имплементира пресуде Европског суда за људска права, посебо пресуду у случају Сејдић и Финци. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу