MENI
25.10.2019.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali sa glavnom tajnicom Vijeća Europe

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić razgovarali su, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, sa glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

U srdačnom i otvorenom razgovoru glavna tajnica Vijeća Europe podsjetila je na činjenicu da postoji Akcijski plan 2018. – 2021. za suradnju te međunarodne organizacije sa BiH. S tim u svezi, gospođa Pejčinović Burić naglasila je da bi Vijeće Europe pozdravilo izbor novog Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE), te izrazila nadu da će do siječnja naredne godine biti dostavljeni akreditivi članova novog Izaslanstva, što bi, kako je rekla, značilo nastavak sadržajne suradnje Vijeća Europe sa BiH.

Zahvaljujući se na političkoj potpori koju Vijeće Europe godinama pruža BiH s ciljem razvoja demokracije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanja vladavine prava, članovi rukovodstva obaju domova PSBiH upoznali su glavnu tajnicu Vijeća Europe sa razlozima koji su doveli do blokade izbora novog Vijeća ministara BiH i, posljedično, nefunkcioniranja PSBiH.

Gospođa Krišto i dr. Špirić posebno su se zahvalili na financijskoj pomoći u visini od milijun eura, koliko je Vijeće Europe izdvojilo za ublažavanje posljedica migrantske krize u BiH. Članovi rukovodstva obaju domova PSBiH upozorili su na činjenicu da se naša zemlja u sve oštrijoj formi suočava sa migrantskom krizom, posebno u uvjetima kada, kako su rekli, institucije ne funkcioniraju i nisu u stanju da kontroliraju i upravljaju ovom krizom. U svezi s ovim pitanjem, gospođa Pejčinović Burić obavijestila je najviše zvaničnike PSBiH da je formiran Ured specijalnog predstavnika Vijeća Europe za pitanja migracija, koju će predvoditi šef Ureda Vijeća Europe u BiH veleposlanik Drahoslav Štepanek.

Tijekom ovog susreta ponovno je ukazano na potrebu da BiH implementira presude Europskog suda za ljudska prava, posebo presudu u slučaju Sejdić i Finci. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću