MENI
24.10.2019

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić učestvuju na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić učestvuju na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja je danas otvorena u Strazburu.

Dvodnevnu konferenciju, kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope, svojim pozdravnim govorima otvorile su predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Liliane Maury Pasquier i generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto ocijenila je da je Vijeće Evrope, kao najstarija međunarodna organizacija evropskih država, u 70 godina postojanja dalo veliki doprinos unapređenju parlamentarne demokratije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanju vladavine prava u Evropi.

Govoreći u okviru teme „Naša zajednička evropska kuća – sljedećih 70 godina“ gospođa Krišto naglasila je da je upravo na osnovnim načelima i vrijednostima Vijeća Evrope u proteklih sedam decenija Evropa, od područja otvorenih sukoba i netrpeljivosti, postala područje saradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkom interesu.

Upozoravajući na činjenicu da se Evropa danas suočava sa izazovima globalizacije praćenih finansijskom, ekonomskom, demografskom i migrantskom krizom, gospođa Krišto naglasila je da dijalog predstavlja snažan instrument za suočavanje sa svim tim izazovima.

Prema riječima gospođe Krišto, zbog specifičnosti unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, koja je strukturirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, uspostavljanje dijaloga, te postizanje kompromisa i konsenzusa oko ključnih pitanja od izuzetne su važnosti za funkcioniranje BiH i za njeno kretanje ka euroatlantskim integracijama. Kao najvažnije pitanje, koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu, gospođa Krišto istaknula je izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Jedino dijalogom mogu se očuvati i unaprijediti zajedničke vrijednosti i principi Vijeća Evrope kako bismo razmišljali o budućnosti zajednice evropskih naroda i Vijeću Evrope kao našem zajedničkom naslijeđu, zaključila je gospođa Krišto u svom obraćanju učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.

U nastavku konferencije bit će održana i debata o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih naroda 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja, u okviru koje će se učesnicima obratiti i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić.

Na konferenciji, koju je organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, učestvuje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Vijeća Evrope. Konferencija je ustanovljena 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Vijeća Evrope. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću