MENI
24.10.2019.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић учествују на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борјана Кришто и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић учествују на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, која је данас отворена у Стразбуру.

Дводневну конференцију, којом се обиљежава 70. годишњица оснивања Савјета Европе, својим поздравним говорима отвориле су предсједница Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) Liliane Maury Pasquier и генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић Бурић.

У свом обраћању учесницима конференције, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто оцијенила је да је Савјет Европе, као најстарија међународна организација европских држава, у 70 година постојања дао велики допринос унапређењу парламентарне демократије, поштивања људских права и успостављању владавине права у Европи.

Говорећи у оквиру теме „Наша заједничка европска кућа – сљедећих 70 година“ госпођа Кришто нагласила је да је управо на основним начелима и вриједностима Савјета Европе у протеклих седам деценија Европа, од подручја отворених сукоба и нетрпељивости, постала подручје сарадње и просперитета заснованих на заједничком интересу.

Упозоравајући на чињеницу да се Европа данас суочава са изазовима глобализације праћених финансијском, економском, демографском и мигрантском кризом, госпођа Кришто нагласила је да дијалог представља снажан инструмент за суочавање са свим тим изазовима.

Према ријечима госпође Кришто, због специфичности унутрашњег уређења Босне и Херцеговине, која је структурирана као држава три конститутивна народа и осталих грађана, успостављање дијалога, те постизање компромиса и консензуса око кључних питања од изузетне су важности за функционисање БиХ и за њено кретање ка евроатлантским интеграцијама. Као најважније питање, које се БиХ намеће на реформском и интеграционом путу, госпођа Кришто истакла је измјене изборног законодавства у смислу примјене основних демократских стандарда кроз уважавање демократски изражене политичке воље сва три конститутивна народа у БиХ.

Једино дијалогом могу се очувати и унаприједити заједничке вриједности и принципи Савјета Европе како бисмо размишљали о будућности заједнице европских народа и Савјету Европе као нашем заједничком наслијеђу, закључила је госпођа Кришто у свом обраћању учесницима Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе.

У наставку конференције биће одржана и дебата о доприносу парламената провођењу Агенде Уједињених народа 2030. и њених циљева одрживог развоја, у оквиру које ће се учесницима обратити и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић.

На конференцији, коју је организовала Парламентарна скупштина Савјета Европе, учествује 60 предсједника парламената и око 300 парламентараца из земаља чланица Савјета Европе. Конференција је установљена 1975. године и од тада се одржава сваке двије године у Стразбуру или неком од главних градова земаља чланица Савјета Европе. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу