MENI
24.10.2019

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan događaj pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav"

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke i u okviru kampanje zagovaranja legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović i Udruženje KanaBH organizirali događaj pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav".

Obraćajući se prisutnima, poslanik Magazinović istaknuo je da je skup prilika da se čuju svjedočenja osoba koja u svom liječenju od najtežih bolesti koriste ulje kanabisa. Kako je istaknuo, boreći se za svoje zdravlje nevjerojatno veliki broj ljudi u BiH riskira svoju slobodu budući da zakoni države ne dozvoljavaju legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Iako je, kako je istaknuo gospodin Magazinović, korištenje kanabisa u medicinske svrhe preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija, iako su brojne države to omogućile svojim građanima, u BiH oboljeli od najtežih bolesti u svojoj borbi za ozdravljenje sticajem okolnosti postaju kriminalci i krijumčari.

Magazinović je poručio da teška bolest ne poznaje konstitutivne narode i ostale, ona se dešava svima, teška bolest ne poznaje dva entiteta i tri naroda, političke stranke, vlast i opoziciju - ona se dešava svima. Zato, prema njegovim riječima, treba da se svi zajedno, bez ozbira na lične identitete, borimo zajedno sa oboljelima, ali i damo priliku medicinskim radnicima da borba sa teškim bolestima bude obogaćena legalno i kanabisovim uljem, ne sporeći niti jedan drugi alat, lijek ili metodu.

U svom obraćanju, poslanik Magazinović zahvalio se svim institucijama države BiH, entiteta i kantona koje do sada nisu hapsile one koji se bore za svoju priliku za ozdravljenje, ali i naglasio kako ipak nismo sigurni da se neće desiti da država, poštujući svoje zakone, ubije svog teško oboljelog građanina. Današnjim svjedočenjima, rekao je Magazinović, želi se poslati poruka da teško oboljelima treba pomoć države, da teško oboljele ne trebaju liječiti dileri, nego ljekari uz podršku države. Zato se, poručio je on, pozivaju klinički centri, bolnice, medicinski fakulteti, instituti, studenti, profesori da koriste analize, studije, istraživanja država koje su daleko ispred nas kada je u pitanju korištenje kanabisa u medicinske svrhe, ali i da analiziraju zdravstvene nalaze onih koji koriste ulje kanabisa.

Na kraju svog obraćanja, gospodin Magazinović posebno se zahvalio institucijama koje su dale zeleno svjetlo za legalizaciju kabisa, ministrima Adilu Osmanoviću i Draganu Mektiću koji podržavaju legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali i pozvao druge nadležne institucije koje to do sada nisu učinile da ulože dodatne napore kako bi pitanje legalizacije korištenja kanabisa u medicinske svrhe bilo riješeno u što skorije vrijeme.

U svjedočenjima, koje su u ime oboljelih prisutnima iznijeli studenti sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, moglo se čuti da svi oboljeli koriste razne metode nabavke lijeka koje su u našoj zemlji ilegalne, ali i poručili da bilo kakav strah nije veći od hrabrosti i potrebe da se izliječe od bolesti od kojih boluju. Zato je danas upućen apel svima, od pojedinaca do institucija da se hitno riješe pitanja legalizacije korištenja kanabisa u medicinske svrhe. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću