MENI
24.10.2019.

У Парламентарној скупштини БиХ одржан догађај под називом "Боље илегално жив, него легално мртав"

Поводом Свјетског дана борбе против рака дојке и у оквиру кампање заговарања легализације употребе канабиса у медицинске сврхе, у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас су посланик у Представничком дому ПСБиХ Саша Магазиновић и Удружење КанаБХ организовали догађај под називом "Боље илегално жив, него легално мртав".

Обраћајући се присутнима, посланик Магазиновић истакао је да је скуп прилика да се чују свједочења лица која у свом лијечењу од најтежих болести користе уље канабиса. Како је истакао, борећи се за своје здравље невјеројатно велики број људи у БиХ ризикује своју слободу будући да закони државе не дозвољавају легално кориштење канабиса у медицинске сврхе. Иако је, како је истакао господин Магазиновић, кориштење канабиса у медицинске сврхе препоручила и Свјетска здравствена организација, иако су бројне државе то омогућиле својим грађанима, у БиХ обољели од најтежих болести у својој борби за оздрављење стицајем околности постају криминалци и кријумчари.

Магазиновић је поручио да тешка болест не познаје конститутивне народе и остале, она се дешава свима, тешка болест не познаје два ентитета и три народа, политичке странке, власт и опозицију - она се дешава свима. Зато, према његовим ријечима, треба да се сви заједно, без озбира на личне идентитете, боримо заједно са обољелима, али и дамо прилику медицинским радницима да борба са тешким болестима буде обогаћена легално и канабисовим уљем, не спорећи нити један други алат, лијек или методу.

У свом обраћању, посланик Магазиновић захвалио се свим институцијама државе БиХ, ентитета и кантона које до сада нису хапсиле оне који се боре за своју прилику за оздрављење, али и нагласио како ипак нисмо сигурни да се неће десити да држава, поштујући своје законе, убије свог тешко обољелог грађанина. Данашњим свједочењима, рекао је Магазиновић, жели се послати порука да тешко обољелима треба помоћ државе, да тешко обољеле не требају лијечити дилери, него љекари уз подршку државе. Зато се, поручио је он, позивају клинички центри, болнице, медицински факултети, институти, студенти, професори да користе анализе, студије, истраживања држава које су далеко испред нас када је у питању кориштење канабиса у медицинске сврхе, али и да анализирају здравствене налазе оних који користе уље канабиса.

На крају свог обраћања, господин Магазиновић посебно се захвалио институцијама које су дале зелено свјетло за легализацију кабиса, министрима Адилу Османовићу и Драгану Мектићу који подржавају легализацију канабиса у медицинске сврхе, али и позвао друге надлежне институције које то до сада нису учиниле да уложе додатне напоре како би питање легализације кориштења канабиса у медицинске сврхе било ријешено у што скорије вријеме.

У свједочењима, које су у име обољелих присутнима изнијели студенти сарајевске Академије сценских умјетности, могло се чути да сви обољели користе разне методе набавке лијека које су у нашој земљи илегалне, али и поручили да било какав страх није већи од храбрости и потребе да се излијече од болести од којих болују. Зато је данас упућен апел свима, од појединаца до институција да се хитно ријеше питања легализације кориштења канабиса у медицинске сврхе. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу