MENI
16.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić, koji predvode delegaciju PSBiH na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.

Izražavajući zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i činjenicom da je Bosna i Hercegovina na Skupštini Interparlamentarne unije u Beogradu predstavljena na najvišem nivou, gospođa Gojković podsjetila je na česte susrete najviših zvaničnika parlamenata Srbije i BiH, te naglasila da dvije prijateljske zemlje imaju snažno razvijenu međuparlamentarnu saradnju. S tim u vezi, gospođa Gojković založila se za što skorije potpisivanje Sporazuma o saradnji PSBiH i Narodne skupštine Srbije.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije apostrofirala je značaj nedavnog trilateralnog susreta Srbije, Turske i BiH, te ocijenila da je taj trilateralni susret označio početak realizacije izgradnje auto – puta Beograd – Sarajevo, kao jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regionu.

Gospođa Gojković također je naglasila da visoko cijeni činjenicu da BiH poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Založila se za dijalog i kompromisna rješenja za sva sporna pitanja u regionu, kao i za što brže ukidanje taksi, koje je vlada u Prištini nametnula i Srbiji i BiH.

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Nebojša Radmanović i dr. Nikola Špirić uputili su najiskrenije čestitke Srbiji, njenoj Narodnoj skupštini, kao i predsjednici Gojković za odličnu organizaciju Skupštine Interparlamentarne unije.

Prema riječima Radmanovića i Špirića, organizacija skupa na kojem učestvuje 2000 parlamentaraca iz cijelog svijeta, među kojima i 77 predsjednika i 66 potpredsjednika parlamenata država članica Interparlamentarne unije, predstavlja ogromno priznanje i snažan signal da se Srbija vraća u sam vrh svjetske politike i parlamentarne diplomatije. S tim u vezi, Radmanović i Špirić ocijenili su da zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, na kome su prisutni najviši zvaničnici parlamenata država jugoistočne Evrope, predstavlja podstrek da se mehanizmi parlamentarne diplomatije na najbolji način iskoriste za rješavanje svih spornih pitanja u našem regionu.

Naglašavajući da je potrebno iskoristiti dobru atmosferu koja je vladala tokom trilateralnog susreta najviših zvaničnika Srbije, Turske i BiH, Radmanović i Špirić predložili su i održavanje trilateralnog susreta predsjednika parlamenata ovih zemalja s ciljem da se dodatno podstakne realizacija sporazuma i dogovorenih projekata. Ovaj prijedlog predsjednica Narodne skupštine Srbije sa zadovoljstvom je prihvatila.

Radmanović i Špirić upoznali su gospođu Gojković i s aktuelnom političkom situacijom u BiH, izražavajući nadu da će politička kriza u vezi sa procesom formiranja vlasti i izborom novog Vijeća ministara BiH uskoro biti razriješena. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću