MENI
16.10.2019.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић разговарали са предсједницом Народне скупштине Републике Србије

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић, који предводе делегацију ПСБиХ на 141. засједању Скупштине Интерпарламентарне уније, разговарали су данас у Београду са предсједницом Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић.

Изражавајући задовољство добрим билатералним односима и чињеницом да је Босна и Херцеговина на Скупштини Интерпарламентарне уније у Београду представљена на највишем нивоу, госпођа Гојковић подсјетила је на честе сусрете највиших званичника парламената Србије и БиХ, те нагласила да двије пријатељске земље имају снажно развијену међупарламентарну сарадњу. С тим у вези, госпођа Гојковић заложила се за што скорије потписивање Споразума о сарадњи ПСБиХ и Народне скупштине Србије.

Предсједница Народне скупштине Србије апострофирала је значај недавног трилатералног сусрета Србије, Турске и БиХ, те оцијенила да је тај трилатерални сусрет означио почетак реализације изградње ауто – пута Београд – Сарајево, као једног од најважнијих инфраструктурних пројеката у региону.

Госпођа Гојковић такође је нагласила да високо цијени чињеницу да БиХ поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Заложила се за дијалог и компромисна рјешења за сва спорна питања у региону, као и за што брже укидање такси, које је влада у Приштини наметнула и Србији и БиХ.

Замјеници предсједавајућег Представничког дома и Дома народа ПСБиХ Небојша Радмановић и др Никола Шпирић упутили су најискреније честитке Србији, њеној Народној скупштини, као и предсједници Гојковић за одличну организацију Скупштине Интерпарламентарне уније.

Према ријечима Радмановића и Шпирића, организација скупа на којем учествује 2000 парламентараца из цијелог свијета, међу којима и 77 предсједника и 66 потпредсједника парламената држава чланица Интерпарламентарне уније, представља огромно признање и снажан сигнал да се Србија враћа у сам врх свјетске политике и парламентарне дипломатије. С тим у вези, Радмановић и Шпирић оцијенили су да засједање Скупштине Интерпарламентарне уније у Београду, на коме су присутни највиши званичници парламената држава југоисточне Европе, представља подстрек да се механизми парламентарне дипломатије на најбољи начин искористе за рјешавање свих спорних питања у нашем региону.

Наглашавајући да је потребно искористити добру атмосферу која је владала током трилатералног сусрета највиших званичника Србије, Турске и БиХ, Радмановић и Шпирић предложили су и одржавање трилатералног сусрета предсједника парламената ових земаља с циљем да се додатно подстакне реализација споразума и договорених пројеката. Овај приједлог предсједница Народне скупштине Србије са задовољством је прихватила.

Радмановић и Шпирић упознали су госпођу Гојковић и с актуелном политичком ситуацијом у БиХ, изражавајући наду да ће политичка криза у вези са процесом формирања власти и избором новог Савјета министара БиХ ускоро бити разријешена. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу