MENI
15.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarali sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić susreli su se danas u Beogradu, na marginama 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Xhaferijem.

Tokom susreta zajednički je konstatovano da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, ali i naglašeno da odlični i prijateljski odnosi na političkom planu otvaraju ogroman prostor za ekonomsku saradnju koji nije iskorišten.

S tim u vezi, razgovarano je o potrebi otvaranja avio – linije na relaciji Sarajevo – Podgorica – Skoplje, koja bi, kako je rečeno, značajno doprinijela boljoj saradnji ove tri države na ekonomskom planu. Također je razgovarano i o izgradnji putne infrastrukture koja bi na bolji i brži način povezala dvije prijateljske zemlje.

Razmijenjene su informacije o političkoj situaciji u Republici Sjevernoj Makedoniji i BiH. S tim u vezi gospodin Xhaferi naglasio je da države članice NATO-a privode kraju proces ratifikacije odluke o članstvu Sjeverne Makedonije, koji bi, kako je rekao, mogao da bude završen u prvoj polovini naredne godine. Sjeverna Makedonija, prema riječima predsjednika Sobranja te zemlje, očekuje i odluku o početku pretpristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Čestitajući Sjevernoj Makedoniji na rješavanju problema sa susjednim zemljama i ogromnom napretku na putu ka EU i NATO-u, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Nebojša Radmanović i dr. Nikola Špirić upozorili su na činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih demokratskih izbora u BiH nije formirana vlast, niti je izabran novi Savjet ministara BiH. Radmanović i Špirić apostrofirali su negativan uticaj dijela međunarodne zajednice na proces formiranja vlasti u BiH, te izrazili stav da jedino unutrašnji dogovor ključnih političkih faktora može biti garancija za bolju budućnost BiH.

Prihvaćen je i poziv predsjednika Sobranja gospodina Xhaferija članovima kolegija oba doma PSBiH da posjete Republiku Sjevernu Makedoniju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću