MENI
15.10.2019.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић разговарали са предсједником Собрања Републике Сјеверне Македоније

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић сусрели су се данас у Београду, на маргинама 141. засједања Скупштине Интерпарламентарне уније, са предсједником Собрања Републике Сјеверне Македоније Talatom Xhaferijem.

Током сусрета заједнички је констатовано да између двије земље нема отворених питања, али и наглашено да одлични и пријатељски односи на политичком плану отварају огроман простор за економску сарадњу који није искориштен.

С тим у вези, разговарано је о потреби отварања авио – линије на релацији Сарајево – Подгорица – Скопље, која би, како је речено, значајно допринијела бољој сарадњи ове три државе на економском плану. Такође је разговарано и о изградњи путне инфраструктуре која би на бољи и бржи начин повезала двије пријатељске земље.

Размијењене су информације о политичкој ситуацији у Републици Сјеверној Македонији и БиХ. С тим у вези господин Xhaferi нагласио је да државе чланице НАТО-а приводе крају процес ратификације одлуке о чланству Сјеверне Македоније, који би, како је рекао, могао да буде завршен у првој половини наредне године. Сјеверна Македонија, према ријечима предсједника Собрања те земље, очекује и одлуку о почетку претприступних преговора за чланство у Европској унији (ЕУ).

Честитајући Сјеверној Македонији на рјешавању проблема са сусједним земљама и огромном напретку на путу ка ЕУ и НАТО-у, замјеници предсједавајућег Представничког дома и Дома народа ПСБиХ Небојша Радмановић и др Никола Шпирић упозорили су на чињеницу да ни годину дана након проведених демократских избора у БиХ није формирана власт, нити је изабран нови Савјет министара БиХ. Радмановић и Шпирић апострофирали су негативан утицај дијела међународне заједнице на процес формирања власти у БиХ, те изразили став да једино унутрашњи договор кључних политичких фактора може бити гаранција за бољу будућност БиХ.

Прихваћен је и позив предсједника Собрања господина Xhaferija члановима колегијума оба дома ПСБиХ да посјете Републику Сјеверну Македонију. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу