MENI
14.10.2019.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH sudjeluje u Beogradu na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić predvode izaslanstvo PSBiH na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, koja je sinoć svečano otvorena u Beogradu.

Skupštinu Interparlamentarne unije, koja je okupila oko 2000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta, pozdravnim govorima otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednica Interparlamentarne unije, meksička senatorica Gabriela Cuevas Barron. Parlamentarce je, putem video – linka, pozdravio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres.

Središnja tema rasprave na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije posvećena je ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne suradnje. U okviru ove rasprave parlamentarcima iz cijelog svijeta obratit će se zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Tijekom zasjedanja najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije izaslanstvo PSBiH imat će i brojne bilateralne susrete sa predsjednicima i izaslanstvima parlamenata zemalja članica Skupštine Interparlamentarne unije.

Skupština Interparlamentarne unije raspravljat će u Beogradu i o nizu drugih aktualnih tema i pitanja koja se tiču uspostavljanja mira i konstruktivnog dijaloga između država, poštivanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

Prigodnom svečanošću bit će obilježena i 130. godišnjica postojanja i rada Interparlamentarne unije, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, među kojima su i Europski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Parlamentarci iz cijelog svijeta obilježit će i 30. godišnjicu usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta, te promovirati regionalnog veleposlanika UNICEF-a. Bit će obilježeno i 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminiranju svih oblika diskriminacije protiv žena.

U utorak, 15. listopada, bit će obilježen i Međunarodni dan demokracije, koji je ustanovljen na inicijativu Interparlamentarne unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću