MENI
14.10.2019.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ учествује у Београду на 141. засједању Скупштине Интерпарламентарне уније

Замјеник предсједавајућег Представничког дома скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић предводе делегацију ПСБиХ на 141. засједању Скупштине Интерпарламентарне уније, која је синоћ свечано отворена у Београду.

Скупштину Интерпарламентарне уније, која је окупила око 2000 парламентараца из 150 земаља свијета, поздравним говорима отворили су предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и предсједница Интерпарламентарне уније, мексичка сенаторка Gabriela Cuevas Barron. Парламентарце је, путем видео – линка, поздравио и генерални секретар Уједињених нација (УН) Antonio Guterres.

Централна тема расправе на овогодишњој Скупштини Интерпарламентарне уније посвећена је улози и механизмима парламената у јачању међународног права и регионалне сарадње. У оквиру ове расправе парламентарцима из цијелог свијета обратиће се замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Небојша Радмановић.

Током засједања највеће и најстарије глобалне парламентарне организације делегација ПСБиХ имаће и бројне билатералне сусрете са предсједницима и делегацијама парламената земаља чланица Скупштине Интерпарламентарне уније.

Скупштина Интерпарламентарне уније расправљаће у Београду и о низу других актуелних тема и питања која се тичу успостављања мира и конструктивног дијалога између држава, поштивања људских права, родне равноправности, као и испуњавања циљева одрживог развоја.

Пригодном свечаношћу биће обиљежена и 130. годишњица постојања и рада Интерпарламентарне уније, у чијем је саставу 179 парламената и 12 придружених парламентарних организација, међу којима су и Европски парламент и Парламентарна скупштина Савјета Европе.

Парламентарци из цијелог свијета обиљежиће и 30. годишњицу усвајања Конвенције УН о правима дјетета, те промовисати регионалног амбасадора UNICEF-а. Биће обиљежено и 70 година од усвајања Женевске конвенције, као и 40 година од усвајања Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације против жена.

У уторак, 15. октобра, биће обиљежен и Међународни дан демократије, који је установљен на иницијативу Интерпарламентарне уније. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу