MENI
1.10.2019.

У Бања Луци одржан Трећи заједнички састанак вијећа/савјета националних мањина

У организацији Савјета националних мањина Босне и Херцеговине и Мисије ОЕБС-а у БиХ данас је у Бања Луци одржан Трећи заједнички састанак вијећа/савјета националних мањина са свих нивоа власти у Босни и Херцеговини.

У првом дијелу учесници скупа упознати су са пројектом „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“ који ће, у организацији Канцеларије Савјета Европе у БиХ и Европске уније, трајати наредне три године. Према ријечима Маје Лукић-Сцхаде из Канцеларије Савјета Европе у БиХ, пројекат се састоји од три компоненте: националне мањине, права ЛГБТ популације и борба против говора мржње. Осим Министарства за људска права и избјеглице БиХ, партнери овог пројекта, чији је почетак планиран за 15. октобар ове године, биће и Институција омбудсмена БиХ, те Агенција за равноправност полова БиХ.

Кад је ријеч о положају националних мањина у БиХ, посебна пажња, како је данас истакнуто, бит ће посвећена законодавном сегменту, односно предлагању измјена и допуна постојећег закона којим се регулирају права националних мањина. Пројекат ће такође обухватити и сегмент јачања, координације и кооперације савјета на свим нивоима са Групом за координацију националних мањина, као и аплицирање за мале грантове.

У оквиру другог панела, учесницима се, у име Савјета националних мањина БиХ, обратио Неџад Јусић који је презентирао анализу Закона о заштити права припадника националних мањина. Он је истакнуо да је након стручне анализе уочено да постојећи закон захтијева измјене и допуне како би одређени његови сегменти јасније дефинирали права националних мањина. Како се могло чути на састанку, у вријеме када је усвојен закон је пружио добре темеље за права националних мањина, али током времена у имплементацији овог закона наишло се на одређене проблеме. Између осталог, истакнули су учесници, неопходно је прецизније дефинирати ко је припадник националне мањине, те начин на који се конституирају тијела која представљају ову категорију становништва. Као један од примјера наведен је и проблем са којим се често сусрећу припадници националних мањина чија имена или презимена садрже слова која не постоје у писмима БиХ.

Током данашњег састанка разговарано је и о начину финансирању рада вијећа/савјета националних мањина и проблемима са којима се сусрећу у пракси. Учесници су закључили да је доносиоцима одлука неопходно предложити повећање буџета вијећа/ савјета за квалитетније активности на терену.

Један од закључака данашњег састанка је и да је неопходно осигурати вертикални и хоризонтални проток информација о свим активностима вијећа/савјета који обухватају припаднике националних мањина. Такође, истакнуто је да сви учесници подржавају овакав начин рада и редовне састанке, те размјену информација у циљу што квалитетнијег и свеобухватнијег рада вијећа/савјета на свим нивоима.

Осим чланова Савјета националних мањина БиХ, данашњем састанку присуствовали су и представници Савјета националних мањина Републике Српске, Савеза националних мањина Републике Српске, Вијећа националних мањина Кантона Сарајево, Вијећа националних мањина Унско – санског кантона, Канцеларије за националне мањине Опћине Прњавор, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Савјета Европе у БиХ, Мисије ОЕБС-а у БиХ, као и Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу