MENI
3.9.2019.

Делегација посланика и делегата Парламентарне скупштине БиХ посјетила Заједнички центар за полицијску сарадњу између БиХ, Црне Горе и Републике Србије

Делегација посланика и делегата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), коју су чинили Шемсудин Мехмедовић, Лазар Продановић, Едита Ђапо, Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, посјетила је 2. септембра ове године Заједнички центар за полицијску сарадњу између БиХ, Црне Горе и Републике Србије (ЗЦПС), са сједиштем у Требињу.

Том приликом чланови делегације састали су се са директором Граничне полиције БиХ Зораном Галићем, замјеником директора Фахрудином Халачем, помоћником директора за организацију и операције Драганом Кулићем и начелником Теренске канцеларије „Југ Чапљина“ Робертом Перићем. Тема састанка били су изазови с којима се Гранична полиција БиХ суочава у вези са управљањем границом и нелегалним прелазима, а у контексту миграционе кризе која је погодила Босну и Херцеговину.

Током посјете посланици и делегати ПСБиХ имали су прилику да се упознају са радом ЗЦПС-а, конкретним надлежностима, активностима и резултататима које постижу у сарадњи с колегама из министарстава унутрашњих послова Црне Горе и Србије.

Посебна тема разговора били су проблеми који се односе на лошу инфраструктуру на босанскохерцеговачким граничним прелазима и недовољан број службеника у односу на прописане међународне стандарде, што, како је речено, утиче на ефикасну контролу границе БиХ и сузбијање нелегалних прелазака миграната.

Током разговора закључено је да је Граничну полицију БиХ неопходно додатно материјално-технички и оперативно јачати, али и да је потребно приступити адекватној измјени прописа, као што су Закон о странцима и Закона о азилу, како би Босна и Хрецеговина одговорила на изазове које доноси глобална миграциона криза. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу