MENI
3.9.2019.

Izaslanstvo zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine BiH posjetilo Zajednički centar za policijsku suradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije

Izaslanstvo zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju su činili Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić, posjetilo je 2. rujna ove godine Zajednički centar za policijsku suradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS), sa sjedištem u Trebinju.

Tom prigodom članovi izaslanstva sastali su se sa ravnateljem Granične policije BiH Zoranom Galićem, zamjenikom ravnatelja Fahrudinom Halačem, pomoćnikom ravnatelja za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i načelnikom Terenskog ureda „Jug Čapljina“ Robertom Perićem. Tema sastanka bili su izazovi s kojima se Granična policija BiH suočava u svezi sa upravljanjem granicom i nelegalnim prelazima, a u kontekstu migracijske krize koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom posjeta zastupnici i izaslanici PSBiH imali su prigodu da se upoznaju sa radom ZCPS-a, konkretnim nadležnostima, aktivnostima i rezultatatima koje postižu u suradnji s kolegama iz ministarstava unutarnjih poslova Crne Gore i Srbije.

Posebna tema razgovora bili su problemi koji se odnose na lošu infrastrukturu na bosanskohercegovačkim graničnim prelazima i nedovoljan broj službenika u odnosu na propisane međunarodne standarde, što, kako je rečeno, utiče na učinkovitu kontrolu granice BiH i suzbijanje nelegalnih prelazaka migranata.

Tijekom razgovora zaključeno je da je Graničnu policiju BiH neophodno dodatno materijalno-tehnički i operativno jačati, ali i da je potrebno pristupiti adekvatnoj izmjeni propisa, kao što su Zakon o strancima i Zakona o azilu, kako bi Bosna i Hrecegovina odgovorila na izazove koje donosi globalna migracijska kriza. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću