MENI
23.10.2013

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić razgovarao sa delegacijom OSCE-a


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mr. Ognjen Tadić susreo se danas sa delegacijom Parlamentarne skupštine OSCE-a, koju su činili specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a u Beču ambasador Andreas Nothelle, specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za Jugoistočnu Evropu Robert Batelij i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton.

Gosti su se interesirali za provedbu Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", kao i za evropski put Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Doma naroda Tadić upoznao ih je sa aktuelnom situacijom naglašavajući da, u procesu pregovora o primjeni Presude Evropskog suda odnosno promjene Ustava Parlamentarna skupština BiH ima ograničenu ulogu jer se rješenja traže na nivou pregovora političkih lidera. Taj koncept je prihvatila i Evropska komisija.

- Politička scena u Bosni i Hercegovini opterećena je pitanjem povjerenja, iz čega proizilaze drugi problemi. Zbog toga se moramo suočiti sa stvarnošću i preuzeti odgovornost i ponuditi realna rješenja a ne fikcije koje će se u konačnici morati odbaciti u čemu se gubi dragocjeno vrijeme, istaknuo je Tadić. On je dodao da se vrlo loš ambijent stvara upornim fokusiranjem na političke probleme i zanemarivanjem drugih bitnih pitanja pri čemu se ne rješavaju ekonomska pitanja koja bi zapravo trebala biti u prvom planu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću