MENI
15.11.2013

Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac primio novoimenovanog ambasadora Egipta


Egipat i Bosna i Hercegovina imaju dugu istoriju dobrih odnosa koja se bazira na saradnji ove bliskoistočne zemlje sa bivšom Jugoslavije. Stoga postoje svi uvjeti da se takva saradnja nastavi i u budućnosti, istaknuto je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa novoimenovanim ambasadorom Egipta u Bosni i Hercegovini g. Yasserom Sayed Mahmoud Elatawijem.

Tokom razgovora, gospodin Košarac upoznao je gosta sa aktuelnim političkim trenutkom i naporima koji se čine kako bi BiH ispunila obaveze koje se pred nju postavljaju s ciljem približavanja Evropskoj uniji. Govoreći o odnosima BiH i Egipta on je naglasio potrebu da se u budućnosti mnogo bolje iskoriste mogućnosti za privrednu saradnju ali i povezivanja u brojnim drugim oblastima.
Ambasador Elatawi najavio je skoro održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Egiptu nakon čega će biti stvorena puna demokratska platforma za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i naglasio potrebu jačanja parlamentarnih veza dvije zemlje. Ovom prilikom, pozvao je rukovodstvo PSBiH da nakon uspostave novih organa državne vlasti posjeti Egipat i uvjeri se u kvallitet ostvarenog napretka.

Predsjedavajući Košarac poželio je danas uspjeh demokratskih procesa u prijateljskom Egiptu i izrazio nadu da će novoimenovani ambasador Elatawi biti u prilici da aktivno radi na daljem razvoju odnosa Egipta sa Bosnom i Hercegovinom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću