MENI
1.8.2019.

Саопштење Савјета националних мањина БиХ поводом 2. августа, Међународног дана сјећања на ромске жртве холокауста у Другом свјетском рату

Поводом 2. августа, Међународног дана сјећања на ромске жртве холокауста у Другом свјетском рату, Савјет националних мањина Босне и Херцеговине упутило је саопштење за јавност које преносимо у цјелости:

„Међународни дан сјећања на ромске жртве холокауста у Другом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 2. август 1944. године, када је у концентрационом логору Аушвиц само за једну ноћ убијено 2.897 Рома.

Овај дан, којег је, на иницијативу бројних ромских удружења, установио Савјет Европе, прилика је да се с дужним поштовањем и почашћу присјетимо свих 500.000 Рома свирепо убијених у концентрационим логорима и на друге начине током Другог свјетског рата, као и свих других жртава холокауста током најмрачнијег периода људске историје.

Позивамо све грађане да се на овај Међународни дан сјећања на ромске жртве холокауста придруже представницима ромских удружења из Босне и Херцеговине, који ће 2. августа посјетити Спомен – подручје Доња Градина и одати почаст десетинама хиљада Рома и Ромкиња убијених у систему концентрационог логора Јасеновац. Његовање културе сјећања и почасти за ромске жртве холокауста наша је дужност и обавеза како се такво зло и такви злочини никоме и никада више не би догодили.

Савјет националних мањина Босне и Херцеговине, заједно са свим другим надлежним институцијама власти на свим нивоима, као и са међународним организацијама, интензивно је укључено и наставиће да ради на заштити права, спречавању било каквих облика дискриминације и на побољшању услова живота представника ромске и свих других националних мањина у Босни и Херцеговини.“, наводи се у саопштењу за јавност Савјета националних мањина Босне и Херцеговине. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу