MENI
1.8.2019.

Saopćenje Vijeća nacionalnih manjina BiH povodom 2. kolovoza, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu

Povodom 2. kolovoza, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputilo je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

„Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 2. kolovoz 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Europe, prigoda je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo ubijenih u koncentracijskim logorima i na druge načine tijekom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tijekom najmračnijeg razdoblja ljudske povjesti.

Pozivamo sve građane da se na ovaj Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta pridruže predstavnicima romskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, koji će 2. kolovoza posjetiti Spomen – područje Donja Gradina i odati počast desetinama tisuća Roma i Romkinja ubijenih u sustavu koncentracijskog logora Jasenovac. Njegovanje kulture sjećanja i počasti za romske žrtve holokausta naša je dužnost i obveza kako se takvo zlo i takvi zločini nikome i nikada više ne bi dogodili.

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama vlasti na svim razinama, kao i sa međunarodnim organizacijama, intenzivno je uključeno i nastavit će da radi na zaštiti prava, sprečavanju bilo kakvih oblika diskriminacije i na poboljšanju uvjeta života predstavnika romske i svih drugih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.“, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću