MENI
3.12.2013

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrelo se sa predsjednikom Parlamenta Grčke


Odnosi Bosne i Hercegovina i Grčke su u uzlaznoj putanji a naročito su intenzivirani u ovoj godini, istaknuto je prilikom današnjeg susreta članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda te članova Kluba delegata bošnjačkog naroda sa delegacijom Parlamenta Grčke koju predvodi predsjednik Parlamenta Evangelos Meimarakis.

- Među nama nema otvorenih pitanja i obostrani je interes da unaprijedimo na svim poljima, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović i dodao da je Bosna i Hercegovina naročito zainteresirana za potpisivanje sporazuma o carinskoj saradnji i pomoći u carinskim poslovima, zatim pomorskom i željezničkom transportu između dvije zemlje, socijalnom osiguranju kao i protokolu o saradnji u oblasti turizma.

Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac istakao je da u Bosni i Hercegovini različite političke snage još uvijek imaju raznorodne stavove ali je i izrazio umjereni optimizam da će na temelju različitih političkih polazišta biti ubrzan put BiH ka Evropskoj uniji. On je izrazio i zadovoljstvo zbog činjenice da, kako je rekao, Grčka sa jednakim intenzitetom uvažava stavove i Sarajeva i Banje Luke i Mostara kako bi dobila ukupnu sliku situacije u Bosni i Hercegovini.

Po riječima predsjednika Parlamenta Grčke Evangelosa Meimarakisa, ekonomski odnosi dvije prijateljske zemlje mogu biti mnogo bolji a treba ih unaprijeđivati kroz pokrenute zajedničke programe i snažnije povezivanje privrednika. On je pozvao na dalje jačanje parlamentarne saradnje i ponudio da, ukoliko se to od njega traži, Grčki parlament pomogne u traženju dobrih rješenja na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković izrazio je nadu da će implementacijom presude Sejdić i Finci protiv BiH ne samo otvoriti put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nego će istovremeno predstavljati i početak zatvaranja OHR-a u našoj zemlji, dok je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac pozvao goste da nastave podržavati napore na implementaciji presude Sejdić-Finci kao i uspostavi koordinacionog tijela za saradnju sa Evropskom unijom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću