MENI
12.3.2019.

Чланови Колегијума Представничког дома разговарали са амбасадором САД у БиХ

Чланови Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине разговарали су данас са новоименованим амбасадором Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ ЕricomNelsonom и његовим сарадницима.

Током разговора, предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто, те њени замјеници Денис Звиздић и Небојша Радмановић упознали су госта са актуелним политичким тренутком Босне и Херцеговине и процесом успостављања власти.

Захваливши се амбасадору Nelsonu на помоћи коју САД у континуитету пружају нашој земљи, предсједавајућа Кришто истакла је да у БиХ има још много питања око којих је неоходно разговарати и тражити рјешења, а која имају утицај на нормално функционисање власти. Кришто је посебно поменула проблеме у изборном законодавству и одлуке Централне изборне комисије које су, како је оцијенила, нанијеле штету и конститутивним народима и БиХ у цјелини. Предсједавајућа Дома ипак је изразила умјерени оптимизам да би у скором року могло доћи до попуне парламентарних комисија и успостављања Савјета министара БиХ, након чега би био отворен процес нормалног функционисања и рада нове власти на свеобухватним реформама.

Истакавши да је најважнији задатак Босне и Херцеговине очување мира, стабилности, суверенитета и територијалног интегритета, замјеник предсједавајуће Представничког дома Денис Звиздић данас је нагласио да су пред нашом земљом кључни задаци везани за приближавање Европској унији (ЕУ) и активирање МАП-а као корака ка чланству у НАТО-у. Звиздић је додао да је у наредном периоду битно радити на бољој регионалној сарадњи и јачању повјерења у односима са сусједима, а као снажан искорак у том правцу потенцирао је дефинитивно рјешавање питања граница са Хрватском и Србијом. Као унутрашње приоритете он је истакао економски развој и додао да кључни процеси иду у добром правцу, али да треба даље радити на уклањању лимита због актуелног стања саобраћајне, енергетске и дигиталне инфраструктуре. Такође, као веома крупан задатак Звиздић је маркирао борбу против криминала, свих облика екстремизма и корупције.

По ријечима Небојше Радмановића, врло је битно радити на отклањању проблема који су посљедица мањка демократије, а прије свега разумијевања и прихватања права других да на одређене ствари и процесе гледају другачије. Такве толеранције, али и стрпљења у тражењу општеприхватљивих рјешења, додао је он, недостаје и то представља проблем и у формирању власти. У том свјетлу, Радмановић ја позвао САД да и у БиХ и у Бриселу помогну у стрпљивом тражењу рјешења, као и процесима који воде ка чланству наше земље у ЕУ.

Амбасадор Nelson данас је изразио наду да ће бржи процес успостављања органа власти допринијети и снажнијем фокусирању изабраних званичника на бројне економске проблеме и реформе, а да ће политичка питања остати у другом плану. Он је додао да су САД спремне да помогну сваки разговор о реформама, а да питање MAP-а представља техничко питање које ће бити ријешено кроз активан демократски дијалог.

Амбасадор Nelson такође је истакао потребу да се предстојећи Годишњи састанак и економски форум ЕBRD-а, који је планиран за мај ове године у Сарајеву, искористи како би се из БиХ свјетским инвеститорима и привредницима послале позитивне поруке и сигнали који ће им привући пажњу на босанскохерцеговачко тржиште и његове потенцијале. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу