MENI
12.3.2019.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma razgovarali sa veleposlanikom SAD u BiH

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa novoimenovanim veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom i njegovim suradnicima.

Tijekom razgovora, predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto, te njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su gosta sa aktualnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i procesom uspostave vlasti.

Zahvalivši se veleposlaniku Nelsonu na pomoći koju SAD u kontinuitetu pružaju našoj zemlji, predsjedateljica Krišto istaknula je da u BiH ima još mnogo pitanja oko kojih je neohodno razgovarati i tražiti rješenja, a koja imaju utjecaj na normalno funkcioniranje vlasti. Krišto je posebno pomenula probleme u izbornom zakonodavstvu i odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koje su, kako je ocijenila, nanijele štetu i konstitutivnim narodima i BiH u cjelini. Predsjedateljica Doma ipak je izrazila umjereni optimizam da bi u skorom roku moglo doći do popune parlamentarnih povjerenstava i uspostave Vijeća ministara BiH, nakon čega bi bio otvoren proces normalnog funkcioniranja i rada nove vlasti na sveobuhvatnim reformama.

Istaknuvši da je najvažniji zadatak Bosne i Hercegovine očuvanje mira, stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Denis Zvizdić danas je naglasio da su pred našom zemljom ključni zadaci vezani za približavanje Europskoj uniji (EU) i aktiviranje MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO-u. Zvizdić je dodao da je u narednom razdoblju bitno raditi na boljoj regionalnoj suradnji i jačanju povjerenja u odnosima sa susjedima, a kao snažan iskorak u tom smjeru potencirao je definitivno rješavanje pitanja granica sa Hrvatskom i Srbijom. Kao unutarnje prioritete on je istaknuo ekonomski razvoj i dodao da ključni procesi idu u dobrom smjeru, ali da treba dalje raditi na uklanjanju limita zbog aktualnog stanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture. Također, kao veoma krupan zadatak Zvizdić je markirao borbu protiv kriminala, svih oblika ekstremizma i korupcije.

Po riječima Nebojše Radmanovića, vrlo je bitno raditi na otklanjanju problema koji su posljedica manjka demokracije, a prije svega razumijevanja i prihvatanja prava drugih da na određene stvari i procese gledaju drugačije. Takve tolerancije, ali i strpljenja u traženju općeprihvatljivih rješenja, dodao je on, nedostaje i to predstavlja problem i u formiranju vlasti. U tom svjetlu, Radmanović je pozvao SAD da i u BiH i u Bruxellesu pomognu u strpljivom traženju rješenja, kao i procesima koji vode ka članstvu naše zemlje u EU.

Veleposlanik Nelson danas je izrazio nadu da će brži proces uspostave tijela vlasti doprinijeti i snažnijem fokusiranju izabranih zvaničnika na brojne ekonomske probleme i reforme, a da će politička pitanja ostati u drugom planu. On je dodao da su SAD spremne da pomognu svaki razgovor o reformama, a da pitanje MAP-a predstavlja tehničko pitanje koje će biti riješeno kroz aktivan demokratski dijalog.

Veleposlanik Nelson također je istaknuo potrebu da se predstojeći Godišnji sastanak i ekonomski forum EBRD-a, koji je planiran za svibanj ove godine u Sarajevu, iskoristi kako bi se iz BiH svjetskim investitorima i privrednicima poslale pozitivne poruke i signali koji će im privući pozornost na bosanskohercegovačko tržište i njegove potencijale. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću