MENI
12.12.2013

Potpisan Twinning ugovor parlamenata u Bosni i Hercegovini sa parlamentima Mađarske i Francuske


U prisustvu brojnih gostiju, u Parlamentarnoj skupštini BiH danas je potpisan Twinning ugovor parlamenata u Bosni i Hercegovini sa parlamentima Mađarske i Francuske. Riječ je o dokumentu kojim se definiraju aktivnosti asistencije i podrške Evropske unije pod nazivom „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu EU integracija“ programiranog u okviru IPA 2012. s ciljem uspostave mehanizma za zajedničko planiranje parlamenata u BiH kao i poveznica s planom rada izvršne vlasti.

Cilj ovog projekta je i uspostava mehanizma redovnih konsultacija s budućim mehanizmom koordinacije izvršne vlasti, zatim izrada mape odgovornosti parlamentarnih tijela na svim nivoima vlasti za specifična područja usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, izrada preporuka za jačanje parlamentamog nadzora, te uspostava mehanizama za učešće civilnoga društva u području evropskih integracija.

Predviđeno je da projekat asistencije povećanju efikasnosti osavremenjavanju rada zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini traje dvije godine i da Evropska unija za tu namjenu utroši 3,5 miliona eura. Potpisivanju Twinning ugovora prethodio je jednoipogodišnji proces pripreme obimne projektne dokumentacije te intenzivne i uspješne koordinacije zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Inače, ugovor su potpisali: u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - sekretar Zajedničke službe Ferid Buljubašić, sekretar Doma naroda Marin Vukoja i sekretar Predstavničkog doma Dragoljub Reljić, zatim sekretari Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Izmir Hadžiavdić odnosno Daniela Čegar, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Ranko Karapetrović, šef Stručne službe Skupštine Brčko Distrikta Jovo Galić, te budući voditelji projekta – u ime parlamenata Mađarske i Francuske Zoltan Horvath, a u ime parlamenata u Bosni i Hercegovini Omar Filipović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću