MENI
13.9.2017.

Okončana 51. sjednica Zastupničkog doma

Na 51. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagatelj zastupnica Maja Gasal-Vražalica.

Zastupnički dom PSBiH za 30 dana produljio je rok Ustavnopravnom povjerenstvu za dostavu Izvješća o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagatelj Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Nakon rasprave o Izvješću o aktivnostima u svezi s izgradnjom Pelješkog mosta i događanjima u svezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja, Zastupnički dom PSBiH usvojio je Deklaraciju čiji tekst možete pročitati ovdje. Usvojena je i dopuna usvojene Deklaracije, čiji tekst možete pročitati ovdje.

U svezi s točkom dnevnog reda pod nazivom „Informacija predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o aktualnom stanju i odnosu Vijeća ministara BiH prema PSBiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini“, usvojen je zaključak kojim se predsjedatelj Vijeća ministara BiH zadužuje da do naredne sjednice Doma prikupi potpise zastupnika čiju potporu ima u svom radu, kako bi se u narednom razdoblju mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH.

Usvojeno je Godišnje izvješće iz područja poljoprivrede za BiH za 2016. godinu. Usvojen je i zaključak kojim Zastupnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene inicijativu za uvođenje „plavog dizela“ kroz pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH.

Na usuglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je zastupnička inicijativa Senada Šepića kojom se predlaže obvezno uvrštavanje u dnevni red prve sljedeće sjednice Zastupničkog doma PSBiH točke pod nazivom: „Informacija o realiziranju ranijih zaključaka i inicijativa o utvrđivanju najniže, zajamčene cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda u BiH, te prijedlog mjera za odgovor na ovu inicijativu“.

Nije usvojena inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića kojom bi se Vijeće ministara BiH zadužilo da, u suradnji s entitetskim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog mjera efektivne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Dom nije usvojio prijedlog zaključaka zastupnika Nikole Lovrinovića da se u dnevni red sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH uvrsti točka pod nazivom: „Izjašnjavanje domova Parlamentarne skupštine BiH o članku 7. st. (3) i (4) Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta“.

Radi nenazočnosti predlagatelja, odgođena je rasprava o Izvješću Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda migranata i tražitelja azila, s Mišljenjem Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava.

Nije primljena k znanju Informacija o aktivnostima Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nije usvojen prijedlog zaključka o osnivanju Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova PSBiH za provođenje procedure imenovanja Neovisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao neovisnih tijela policijske strukture BiH.

Dom nije usvojio ni prijedlog zaključka o osnivanju Interresorne radne skupine za izradu Zakona o ispitivanju podrijetla imovine dužnosnika u institucijama BiH.

Zastupnički dom PSBiH dao je suglasnost za ratificiranje Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Europskoj uniji. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću