MENI
13.9.2017.

Окончана 51. сједница Представничког дома

На 51. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је, у другом читању, Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ, чији је предлагач посланица Маја Гасал-Вражалица.

Представнички дом ПСБиХ за 30 дана продужио је рок Уставноправној комисији за доставу Извјештаја о Приједлогу закона о парламентарном надзору, чији је предлагач Привремена заједничка комисија оба дома ПСБиХ за припрему и упућивање у парламентарну процедуру Приједлога закона о парламентарном надзору.

Након расправе о Извјештају о активностима у вези с изградњом Пељешког моста и догађањима у вези с изградњом моста на Сави код Свилаја, Представнички дом ПСБиХ усвојио је Декларацију чији текст можете прочитати овдје. Усвојена је и допуна усвојене Декларације, чији текст можете прочитати овдје.

У вези с тачком дневног реда под називом „Информација предсједавајућег Савјета  министара БиХ Дениса Звиздића о актуелном стању и односу Савјета министара БиХ према ПСБиХ, те односу према парламентарној већини“, усвојен је закључак којим се предсједавајући Савјета министара БиХ задужује да до наредне сједнице Дома прикупи потписе посланика чију подршку има у свом раду, како би се у наредном периоду могао донијети став о статусу Савјета министара БиХ.

Усвојен је Годишњи извјештај из подручја пољопривреде за БиХ за 2016. годину. Усвојен је и закључак којим Представнички дом ПСБиХ задужује Министарство спољне  трговине и економских односа БиХ да покрене иницијативу за увођење „плавог дизела“ кроз покретање поступка за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ.

На усаглашавање Колегијуму, због непостојања ентитетске већине, упућена је посланичка иницијатива Сенада Шепића којом се предлаже обавезно уврштавање у дневни ред прве сљедеће сједнице Представничког дома ПСБиХ тачке под називом: „Информација о реализовању ранијих закључака и иницијатива о утврђивању најниже, зајамчене цијене и безбједног откупа пољопривредних производа у БиХ, те приједлог мјера за одговор на ову иницијативу“.

Није усвојена иницијатива посланика Дениса Бећировића којом би се Савјет министара БиХ задужило да, у сарадњи с ентитетским владама, најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања иницијативе у Представничког дому ПСБиХ, изради и у парламентарну процедуру достави приједлог мјера ефективне заштите домаће пољопривредне производње у БиХ.

Дом није усвојио приједлог закључака посланика Николе Ловриновића да се у дневни ред сједница Представничког дома и Дома народа ПСБиХ уврсти тачка под називом: „Изјашњавање домова Парламентарне скупштине БиХ о члану 7. ст. (3) и (4) Пословника Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ПСБиХ и Европског парламента“.

Ради неприсуства предлагача, одгођена је расправа о Извјештају Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција и активностима на заштити људских права и основних слобода миграната и тражитеља азила, с Мишљењем Заједничке комисије за људска права.

Није примљена к знању Информација о активностима Агенције за надзор над тржиштем БиХ.

Није усвојен приједлог закључка о оснивању Привремене заједничке комисије оба домова ПСБиХ за провођење процедуре именовања Независног одбора и Одбора за жалбе грађана као независних тијела полицијске структуре БиХ.

Дом није усвојио ни приједлог закључка о оснивању Интерресорне радне групе за израду Закона о испитивању поријекла имовине званичника у институцијама БиХ.

Представнички дом ПСБиХ дао је сагласност за ратификовање Споразума о зајму (Пројект подршке запошљавању) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, као и Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Македоније у процесу приступања Европској унији. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу