MENI
12.7.2017.

Секретар Заједничке службе Кенан Вехабовић учествовао на Форуму генералних секретара парламената земаља Западног Балкана

Секретар Заједничке службе у Секретаријату Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Кенан Вехабовић учествовао је у Варшави на Форуму генералних секретара парламената земаља Западног Балкана.

Овај Форум, којег су, уз подршку Националног демократског института (NDI), заједнички организовали Сејм (Доњи дом) и Сенат Парламента Пољске, окупио је секретаре највиших законодавних институција Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Србије, Црне Горе и Пољске како би размијенили искустава у изградњи стручних капацитета у парламентима с нагласком на парламентарна истраживања и правне услуге, као и на транспарентност парламентарних активности, укљученост цивилног друштва, те употребу нових технологија у раду парламената.

У обраћању учесницима Форума, секретар Заједничке службе Кенан Вехабовић поздравио је организацију оваквих скупова и изразио увјерење да овакве конференције представљају добру прилику за успостављање боље сарадње између стручних служби и државних службеника, као и за размјену искустава и добрих пракси у раду секретаријата парламената земаља Западног Балкана које се налазе на путу ка Европској унији (ЕУ).

Оцјењујући како европски пут Босне и Херцеговине јесте најважнији интегративни фактор наше земље и власти на свим нивоима, Вехабовић је истакао да је Секретаријат ПСБиХ свјестан чињенице да ће државни парламент имати кључну улогу у процесу европских интеграција. Због тога, нагласио је Вехабовић, запослени у Секретаријату ПСБиХ настоје бити спремни да одговоре свим изазовима у том процесу.

Истичући да ПСБиХ и други парламенти у БиХ у том процесу имају значајну помоћ ЕУ, Вехабовић је говорио о резултатима Twinning пројекта „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ“, којег су до јануара 2016. године у парламентима у БиХ провеле Народна скупштина Мађарске и Народа скупштина Француске. Уважавајући препоруке тог Twinning пројекта, рекао је Вехабовић, Секретаријат ПСБиХ започео је процес формирања Сектора за ЕУ, који ће, са два своја одјела – Одјелом за европске послове, координацију и програме подршке ЕУ и Парламентарним центром за европске интеграције, представљати важан сервис за посланике и делегате, парламентарна тијела и за оба дома ПСБиХ у процесу европских интеграција.

Вехабовић је потврдио да је потписан уговор и да су из ИПА II програма ЕУ обезбијеђена средства у износу од 4 милиона евра за нови Twinning пројекат подршке парламентима у БиХ у пословима који су везани за процес европских интеграција. Према ријечима Вехабовића, овај пројекат укључиваће и техничку подршку за парламенте у БиХ како би што успјешније одговорили изазову усклађивања законодавства БиХ са правном стечевином ЕУ.

Од новина у ПСБиХ, секретар Вехабовић поменуо је чињеницу да је у парламентарну процедуру ушао Приједлог закона о парламентарном надзору, којим ће се, како је оцијенио, појачати контролна улога ПСБиХ у односу на извршну власт. Пажњу учесника Форума Вехабовић је скренуо и на контролну улогу ПСБиХ у секторима одбране и безбједности, као и на улогу Канцеларије парламентарног војног повјереника, која, како је навео, представља једину институцију те врсте у парламентима држава Западног Балкана. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу