MENI
24.4.2017.

Iz tiska izašao „Parlament“ za razdoblje siječanj - ožujak 2017. godine

Novo izdanje „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koju priprema i uređuje Informacijsko – dokumentacijski sektor PSBiH, na naslovnoj strani najavljuje opširan tekst o 94. zasjedanju Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, čiji je domaćin bila PSBiH.

U tekstu pod naslovom „Ne postoji dilema o pitanju stupanja BiH u MAP“ detaljno se piše o sadržaju Rose – Roth seminara u čijem radu su sudjelovali parlamentarci iz 19 država članica NATO-a, iz 11 zemalja pridruženih članica, te iz 11 zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Sudionicima odlično organiziranog seminara, na kome se diskutiralo o političkim stavovima u svezi sa punopravnim članstvom zemalja Zapadnog Balkana u NATO, obratili su se predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, kao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. „Parlament“ izvještava i o tome da su se, na marginama Rose – Roth seminara, članovi kolegija obaju domova PSBiH Šefik Džaferović, Bariša Čolak, Borjana Krišto, Mladen Bosić i Safet Softić sastali sa predsjednikom PSNATO-a i zastupnikom u Parlamentu Italije Paolom Alijem. Zahvaljujući se najvišim dužnosnicima PSBiH na uspješnoj organizaciji Rose – Roth seminara, Ali je naglasio da parlamentarci država članica NATO-a snažno podržavaju proces euroatlantskih integracija BiH, kaže se u tekstu biltena.

U vezi s ovom temom, „Parlament“ izvještava i o posjeti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, s kojim su također razgovarali članovi kolegija obaju domova PSBiH. Tijekom susreta ocijenjeno je da je suradnja naše zemlje i NATO-a vrlo dobra, te naglašeno da su vrata NATO-a širom otvorena za BiH.

Osim detaljnog pregleda zakonodavnih aktivnosti obaju domova, kao i radnih tijela PSBiH, „Parlament“ opširno piše i o posjetu predsjedatelja domova PSBiH Šefika Džaferovića i Safeta Softića Republici Turskoj. U razgovorima sa vršiteljem dužnosti predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Ahmetom Ajdinom i predsjednikom Vlade zemlje domaćina Binalijem Jildrimom istaknuta je snažna potpora koju Republika Turska pruža našoj zemlji kako na političkom tako i na ekonomskom planu. O ekonomskoj suradnji dviju prijateljskih država Džaferović i Softić razgovarali su i sa najvišim dužnosnicima turskog grada Burse, izvještava bilten.

U „Parlamentu“ se mogu pročitati i izvješća o aktivnostima našeg Izaslanstva na prvom dijelu redovitog zasijedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE). Članovi PSVE su u Strazburu prihvatili i u usvojenu Rezoluciju PSVE o napretku procedure monitoringa uvrstili amandmane člana našeg Izaslanstva Damira Arnauta, u kojima se BiH po prvi put poziva da, osim presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ izvrši i presude u predmetima „Pilav protiv BiH“ i „Zornić protiv BiH“.

Bilten donosi i informacije o posjetu izvjestitelja Europskog parlamenta Cristiana Dan Prede, koji je u PSBiH razgovarao sa članovima kolegija obaju domova PSBiH i sa članovima Zajedničkog povjerenstva za europske integracije. S tim u svezi, „Parlament“ izvještava i o tome da je Tajništvo PSBiH već krajem siječnja 2017. godine odgovorilo na sva pitanja iz Upitnika Europske komisije koja se tiču nadležnosti najviše državne zakonodavne institucije.

Objavljena je i informacija o tome da je u veljači i ožujku ove godine, u okviru programa „Otvoreni parlament“, kojeg realizira Sektor za odnose s javnošću, PSBiH posjetilo 547 posjetitelja, među kojima je bilo i 146 stranih državljana iz SAD, Velike Britanije i Danske. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću