MENI
24.4.2017.

Из штампе изашао „Парламент“ за период за период јануар – март 2017. године

Ново издање „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) коју припрема и уређује Информационо – документациони сектор ПСБиХ, на насловној страни најављује опширан текст о 94. засједању Rose – Roth семинара Парламентарне скупштине НАТО-а, чији је домаћин била ПСБиХ.

У тексту под насловом „Не постоји дилема о питању ступања БиХ у МАП“ детаљно се пише о садржају Rose – Roth семинара у чијем раду су учествовали парламентарци из 19 држава чланица НАТО-а, из 11 земаља придружених чланица, те из 11 земаља Блиског истока и Сјеверне Африке. Учесницима одлично организованог семинара, на коме се дискутовало о политичким ставовима у вези са пуноправним чланством земаља Западног Балкана у НАТО, обратили су се предсједавајући Представничког дома ПСБиХ Шефик Џаферовић, предсједавајући Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић, као и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. „Парламент“ извјештава и о томе да су се, на маргинама Rose – Roth семинара, чланови колегијума оба дома ПСБиХ Шефик Џаферовић, Бариша Чолак, Борјана Кришто, Младен Босић и Сафет Софтић састали са предсједником ПСНАТО-а и послаником у Парламенту Италије Paolom Alijem. Захваљујући се највишим званичницима ПСБиХ на успјешној организацији Rose – Roth семинара, Ali је нагласио да парламентарци држава чланица НАТО-а снажно подржавају процес евроатлантских интеграција БиХ, каже се у тексту билтена.

У вези с овом темом, „Парламент“ извјештава и о посјети генералног секретара НАТО-а Jensa Stoltenberga, с којим су такође разговарали чланови колегијума оба дома ПСБиХ. Током сусрета оцијењено је да је сарадња наше земље и НАТО-а врло добра, те наглашено да су врата НАТО-а широм отворена за БиХ.

Осим детаљног прегледа законодавних активности оба дома, као и радних тијела ПСБиХ, „Парламент“ опширно пише и о посјети предсједавајућих домова ПСБиХ Шефика Џаферовића и Сафета Софтића Републици Турској. У разговорима са вршиоцем дужности предсједника Велике народне скупштине Републике Турске Ahmetom Ajdinom и предсједником Владе земље домаћина Binalijem Jildrimom истакнута је снажна подршка коју Република Турска пружа нашој земљи како на политичком тако и на економском плану. О економској сарадњи двије пријатељске државе Џаферовић и Софтић разговарали су и са највишим званичницима турског града Бурсе, извјештава билтен.

У „Парламенту“ се могу прочитати и извјештаји о активностима наше Делегације на првом дијелу редовног засиједања Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ). Чланови ПССЕ су у Стразбуру прихватили и у усвојену Резолуцију ПССЕ о напретку процедуре мониторинга уврстили амандмане члана наше Делегације Дамира Арнаута, у којима се БиХ по први пут позива да, осим пресуде Европског суда за људска права у случају „Сејдић и Финци против БиХ“ изврши и пресуде у предметима „Пилав против БиХ“ и „Зорнић против БиХ“.

Билтен доноси и информације о посјети извјестиоца Европског парламента Cristiana Dan Prede, који је у ПСБиХ разговарао са члановима колегијума оба дома ПСБиХ и са члановима Заједничке комисије за европске интеграције. С тим у вези, „Парламент“ извјештава и о томе да је Секретаријат ПСБиХ већ крајем јануара 2017. године одговорио на сва питања из Упитника Европске комисије која се тичу надлежности највише државне законодавне институције.

Објављена је и информација о томе да је у фебруару и марту ове године, у оквиру програма „Отворени парламент“, којег реализује Сектор за односе с јавношћу, ПСБиХ посјетило 547 посјетилаца, међу којима је било и 146 страних држављана из САД, Велике Британије и Данске. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу