MENI
27.3.2014

Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope Borjana Krišto učestvuje na Konferenciji o provedbi Strategije Vijeće Evrope o pravima djece 2012.- 2015.


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope (PSVE) Borjana Krišto učestvuje na Konferenciji o provedbi Strategije Vijeće Evrope o pravima djece 2012.-2015., koja se danas i sutra održava u Dubrovniku.

Cilj konferencije jeste afirmirati javnost da djeca ne smiju odrastati suprotno načelima koja su navedena u Strategiji, odnosno da je potrebno postići efikasnu provedbu postojećih standarda dječijih prava. Kako je naglasila gopođa Krišto, u ostvarenju ovih ciljeva trebaju biti uključene sve relevantne institucije od vlada, parlamentaraca, ključnih međunarodnih organizacija, kao i predstavnika civilnog društva.

Inače, BiH je 2012. godine usvojila državnu Strategiju za borbu protiv nasilja nad djecom za period 2012.-2015. godine, čiji je cilj uspostava multidisciplinarnog i održivog sistema za prijavljivanje i evidentiranje slučajeva nasilja nad djecom, adekvatan i održiv sistem podrške, finansiranje i prikupljanje podataka kako bi se unaprijedila prevencija, zaštita djece žrtava nasilja u BiH, te uspostavilo sigurno okruženje u kome će biti ostvareno pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja. S obzirom da je BiH popisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, strateški cilj svih nivoa vlasti u BiH treba biti izrada zakonskih okvira kako bi se provodile njene odrednice. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću