MENI
28.4.2014

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo sa delegacijom Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije


Članovi Kolegija Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac razgovarali su danas sa predsjedavajućim Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije Abdullah bin Ibrahimom Al Sheikhom i njegovim saradnicima koji su doputovali u zvaničnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U otvorenom i srdačnom razgovoru izražena je potreba de se ukupni odnosi dvije prijateljske zemlje unaprijede naročito na ekonomskom planu. Pri tome je potencirana mogućnost saudijskih ulaganja u oblastima infrastrukture, elektroenergetskog sektora, poljoprivredi i proizvodni zdrave hrane kao i turizma. Međutim, da bi se mogućnosti iskoristile, rečeno je danas, neophodno je znatno više raditi na razbijanju predrasuda a posebno je bitno da Bosna i Hercegovina učini više kako bi strani pa i saudijski investitori našu zemlju doživjeli kao prostor na kojem su ulaganja sigurna i profitabilna.

Danas je izražena i potreba konačnog usaglašavanja i potpisivanja više međusobnih sporazuma i protokola a izdvojeni su međudržavni sporazumi o zaštiti i unapređenju investicija, zatim o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, saradnji u suzbijanju organiziranog kriminala kao i protokol o razumijevanju u oblasti turizma.

Domaćini su danas iskoristili priliku da se još jednom zahvale gostima na svesrdnoj prijateljskoj pomoći Saudijske Arabije u periodu posljeratne obnove Bosne i Hercegovine.

Inače, tokom razgovora značajna pažnja poklonjena je razmjeni mišljenja o aktuelnim zbivanjima u arapskom svijetu kao i zbivanjima na širem području Azije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću