MENI
13.5.2014

Članica Stalne delegacije PS BiH u PS Vijeća Evrope Milica Marković imenovana za izvjestiteljicu PS Vijeća Evrope


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) Milica Marković imenovana je, tokom sastanka Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PS VE koji se 12. i 13. maja održava u Nikoziji, za izvjestiteljicu o temi "Stanovnici u graničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno ukinuta voda".

PS VE smatra da je slobodan pristup vodi, bez obzira na granice, osnovno pravo svih stanovnika. U skladu s tim, poslanica Milica Marković će se u svojstvu izvjestiteljice PS VE u narednom periodu baviti ovim pitanjem i napraviti odgovarajući izvještaj s ciljem rješavanja problema.

Također, na sjednici Komiteta jednoglasno su usvojeni prijedlozi izvještaja i prijedlozi rezolucija o prevenciji raka dojke, te o pravosuđu naklonjenom djeci. Usvojen je i prijedlog mišljenja o nasilju u medijima i putem medija.

Tokom održavanja sjednice Komiteta, prisutnima su se obratili predsjednik Predstavničkog doma Republike Kipar Yiannakis L. Omirou, ministar pravde i javnog reda Kipra Ionas Nicolaou, te ministar zdravlja Kipra Phillipos Postalis.

Uz učešće predstavnika kiparskih vlasti, brojnih eksperata, kao i nevladinih organizacija, na sastanku Mreže kontaktnih parlamentaraca PS VE, koja je održana danas, raspravljalo se o uspješnom procesuiranju slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, te o jačanju nacionalnih politika zemalja članica PS VE s ciljem zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću