MENI
17.6.2014

Održan radni susret sa članovima Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta sa BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac razgovarali su danas sa članovima Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajt sa BiH koju predvodi predsjedavajući Grupe Saud Neshmi Al Houraiji.

Zahvalivši se na sveukupnoj podršci i pomoći Države Kuvajt Bosni i Hercegovini kao i brzoj pomoći nakon nedavnih katastrofalnih poplava, dr. Božo Ljubić je istakao da u Bosni i Hercegovini, s obzirom na njen prirodni potencijal, postoje ogromne mogućnosti za kuvajtske invensticije. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovima je po hidropotencijalu osma u Evropi, a iskorišteno je svega 30 posto tog resursa što u ovoj oblasti pruža velike prilike za ulaganja. Također, naglasio je Ljubić, Bosna i Hercegovina posjeduje i iskustvo u industriji te kao jedan od najvažnijih faktora je svakako ljudski potencijal, njeni vrijedni i školovani ljudi.

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Kuvajta Saud Neshmi Al Houraiji rekao je da Kuvajt ima velike projekte u kojima treba učestvovati i Bosna i Hercegovina te pozvao građevinske firme da se predstave i uključe u projekat izgradnje 100.000 kuća za kuvajtske porodice, što je projekat vrijedan oko 35 milijardi KM.

Delegat Halid Genjac naglasio je da turizam predstavlja velike mogućnosti za jačanje veza dvije zemlje i da se ta saradnja treba nastaviti i u budućnosti, čime će dosadašnji broj turista iz Kuvajta, njih 35.000 koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu biti još veći. Delegat Genjac u razgovorima izrazio je i zadovoljstvo što su ekonomija i ulaganja u energetiku i infrastrukturu sad u fokusu odnosa Bosne i Hercegovine i Kuvajta.

Tokom susreta dvije delegacije razgovarano je i o pitanju rješavanja prava vlasništva državljana Kuvajta u Bosni i Hercegovini, o saradnji parlamenata, te saradnji u oblasti obrazovanja i razmjene studenata. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću