MENI
24.6.2014

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Danijela Martinović razgovarala sa izvršnim direktorom Svjetske banke


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Danijela Martinović i njen zamjenik Seudin Hodžić razgovarali su danas sa izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom i njegovim saradnicima o načinima buduće pomoći i podrške te međunarodne finansijske institucije BiH u saniranju posljedica katastrofalnih poplava.

Naglašavajući spremnost Svjetske banke da nastavi da pomaže BiH i da ostvaruje kontakte sa međunarodnim donatorima i potencijalnim investitorima, gospodin Heemskerk rekao je da je za našu zemlju vrlo važno da vrijeme do donatorske konferencije posvećene saniranju posljedica poplava iskoristi kako bi provela neophodne reforme kojima bi se unaprijedio poslovni ambijent i privredni razvoj u BiH.

Zahvaljujući se predstavnicima Svjetske banke na dosadašnjoj pomoći, posebno u oblasti kreditiranja malih i srednjih preduzeća, gospođa Martinović naglasila je da su tokom prošle godine u BiH uloženi značajni napori kako bi se olakšala procedura za pokretanje biznisa i unaprijedilo poslovanje u privatnom sektoru.
 
Gospođa Martinović izrazila je nadu da će predstojeća međunarodna donatorska konferencija za BiH biti uspješna i da će prikupljena sredstva biti iskorištena za saniranje direktnih šteta od poplava u domaćinstvima i infrastrukturi, kao i za pomoć oporavku privrednih preduzeća kako bi bila zadržana postojeća i otvorena nova radna mjesta.
 
Na kraju ovog sastanka, izvršni direktor Svjetske banke pozvao je parlamentarce iz BiH da učestvuju u redovnim godišnjim sastancima članova parlamenata iz cijelog svijeta koje ogranizira Svjetska banka i na kojima se, kako је rečeno, razmjenjuju korisne informacije o najboljim praksama i reformama provedenim u pojedinim zemljama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću