MENI
27.6.2014

Članovi Stalne delegacije PSBiH na redovnom ljetnjem zasjedanju PSVE


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković, Senad Šepić i Ismeta Dervoz ove sedmice boravili su u Strasbourgu na redovnom ljetnjem zasjedanju PSVE, tokom kojeg su aktivno učestvovali u radu komiteta PSVE, kao i u glasanju za izbor generalnog sekretara ove međunarodne organizacije.

Tokom zasjedanja članovi naše Stalne delegacije održali su nekoliko bilateralnih sastanaka, među kojima i sastanak sa delegacijom Kanade, koja u PSVE ima status zemlje posmatrača. Tokom tog susreta poslanik u Parlamentu Kanade i predsjednik Grupe prijateljstva za BiH Korneliu Chisu izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je delegacija iz BiH potvrdila učešće na plenarnom zasjedanju PS Frankofonije, koje će se u Otavi održati od 4. do 8. jula ove godine.

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PSVE sastali su se i sa predstavnicima VE zaduženim za organizaciju i realizaciju posjete ad hoc Komiteta za nadgledanje predstojećih Općih izbora u BiH.
 
Članica Stalne delegacije Milica Marković, koja je aktivno učestvovala u radu Komiteta za pravna pitanja, kao i u Komiteta za socijalna pitanja, u Strasbourgu se srela s predstavnicima delegacija Azerbejdžana i Armenije. Tokom tih susreta gospođa Marković, koja je u maju ove godine imenovana za izvjestiteljku PSVE o temi „Stanovnici u graničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno ukinuta voda“, prikupljala je elemente za realizaciju tog izvještaja.

Članica Stalne delegacije Ismeta Dervoz, takođe u svojstvu izvjestiteljke PSVE, susrela se s delegacijom Kipra s ciljem finalizacije priprema za sastanak eksperata koji će, u vezi s radom gospođe Dervoz na izvještaju o temi „Očuvanje kulturnog nasljeđa u kriznim i postkriznim situacijama“, biti održan 22. i 23. jula ove godine u Sarajevu. Poslanica Dervoz predsjedavala je sastankom Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju VE, čija je prva potpredsjednica, te učestvovala u radu Mreže parlamentaraca za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Tokom redovnog ljetnjeg zasjedanja PSVE, Thorbjorn Jagland izabran je na poziciju generalnog sekretara VE, koju je obavljao i u prethodnom mandatu. Tokom sedmice zapažena obraćanja pred PSVE imali su predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev i predsjednik Republike Ukrajine Petro Porošenko. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću