MENI
8.7.2014

Bosna i Hercegovine prvi put kao članica učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Frankofonije


Učešćem poslanice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) dr. Azre Hadžiahmetović na 40. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), koje se od 4. do 8. jula održava u Otavi, Bosna i Hercegovina je po prvi put predstavljena kao članica ove međunarodne organizacije.

Uoči plenarne sjednice PSF, dr. Hadžiahmetović aktivno je učestvovala na sastanku Mreže žena parlamentarki, na kome se, između ostalog, raspravljalo o ulozi političkih stranaka i utjecaju nacionalnih izbornih sistema na predstavljanje žena u političkom i javnom životu.

Dr. Hadžiahmetović je, također, učestvovala i u radu Komiteta za saradnju i razvoj, na čijem dnevnom redu su bile teme koje se tiču potrebe izrade nacionalnih razvojnih strategija sa akcentom na održivi razvoj u funkciji efikasne borbe protiv siromaštva. Na Komitetu je istaknuto da su klimatske promjene sve izraženije i da pogađaju sve više ljudi, te da je potrebno reagirati brzo i efikasno kako bi se te promjene zaustavile. Rečeno je da, osim vlada, lokalnih vlasti, kompanija i civilnog društva, i parlamenti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u definiranju i provođenju zajedničkog odgovora na klimatske izazove, naročito kroz donošenje odgovarajućih institucionalnih, zakonodavnih i regulativnih mjera.

Ovogodišnje plenarno zasjedanje PSF, kojem prisustvuje oko 350 delegata i dvadesetak predsjednika parlamenata i čija je glavna tema položaj žena i mladih, svojim obraćanjima otvorili su predsjednik Donjeg doma Parlamenta Kanade Andrew Scheer, predsjednik Senata Kanade Noel Kinsella, predsjednik Međunarodne organizacije Frankofonije Abdou Diouf, predsjednica Parlamentarne skupštine Frankofonije Andree Champagne, te David Johnston, generalni guverner Kanade. Svi govornici su naglasili važnost i značaj koji danas u svijetu uživa Frankofonija i to u svim oblastima života, a posebno na povezivanju naroda i na njegovanju jezičkih različitosti. Također je istaknuta velika važnost koju u ostvarivanju ciljeva Frankofonije imaju parlamentarci, kako na globalnom nivou tako i u svojim nacionalnim parlamentima.

PSF je osnovana 1967. godine u Luksemburgu s ciljem zaštite i promoviranja francuskog jezika na parlamentarnom nivou. Ta međunarodna organizacija danas je prerasla u tijelo koje donosi vrlo važne odluke iz političke, ekonomske, socijalne, kulturne i jezičke sfere. PSF čini 79 država, među kojima je i BiH, koja je u članstvo PSF primljena na prošlogodišnjem zasjedanju u Abidjanu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću