MENI
25.4.2017

Održana 36. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Na 36. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj fazi, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je, za narednu sjednicu Komisije, izjašnjavanje o načelima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Zaključeno je kako je potrebno da radi određenih pojašnjenja u vezi ovog zakonskog prijedloga narednoj sjednici prisustvuje i ministar finansija i trezora BiH. Inače, ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je mijenjanje člana 18. Zakona, kojim se uređuju platni razredi i koeficijenti za policijske službenike.

Zbog neprisustva ovlaštenog predlagača, Komisija je odgodila raspravu o načelima Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovim Prijedlogom zakona predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Primljena je k znanju Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH o stanju u području deminiranja u BiH s Akcijskim planom za otklanjanje primjedbi revizije učinka o temi: „Efikasnost sistema deminiranja u BiH“. Komisija je zadužila Ministarstvo da o konkretnim poduzetim aktivnostima izvjesti Ured za reviziju institucija BiH u roku sadržanom u zaključku koji je usvojen na 26. sjednici Doma naroda PSBiH. Također, Komisija je zadužila i sekretara Komisije da pripremi akt kako bi Komisija predmetne informacije proslijedila putem Kolegija Doma radnim tijelima kojima je u nadležnosti sigurnosna politika.

Primljena je k znanju Informacija sekretara Komisije o nadzornim aktivnostima članova Komisije za finansije i budžet Doma naroda, koja je upućena institucijama BiH u vezi s procedbom zaključaka i preporuka iz izvještaja o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2015. godinu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću