MENI
25.4.2017

Održana 34. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 34. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. U ovom zakonskom prijedlogu predviđeno je mijenjanje člana 18. Zakona, kojim se uređuju platni razredi i koeficijenti za policijske službenike.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Prijedlogom zakona predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Članovi Komisije utvrdili su usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio – televizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Komisija je odlučila da od Kolegija Doma naroda PSBiH zatraži produženje roka od 15 dana za dostavu mišljenja o Prijedlogu izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Također, zaključeno je da u navedenom roku Ministarstvo pravde BiH dostavi novi tekst Prijedloga izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila, uvažavajući sugestije sa današnje rasprave o ovom aktu. 

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, kao i Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2016. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću