MENI
22.7.2014

Članica Stalne delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Ismeta Dervoz u Sarajevu predsjedava sastankom eksperata Vijeća Evrope


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz predsjedava u Sarajevu dvodnevnim sastankom deset eksperata iz Velike Britanije, Kipra, Kosova, Albanije, Holandije i Bosne i Hercegovine, čiji je cilj da doprinese izradi izvještaja o ulozi kulturnog nasljeđa koji poslanica Dervoz priprema kao članica Komiteta za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Vijeća Evrope.

Na sastanku koji je, u saradnji sa Generalnim direktoratom Vijeća Evrope za demokratiju (DG II), organiziran u prostorijama Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, eksperti će, osim doprinosa izradi izvještaja pod nazivom „Kulturno nasljeđe u kriznim i postkriznim situacijama“, razmijeniti saznanja i iskustava iz njihovog rada na terenu na prostorima jugoistočne Evrope, Kipra, Gruzije i regiona Abhazije i Nagorno-Karabaha.

Gospođa Dervoz, kao izvjestiteljica, stavlja akcenat na materijalno kulturno nasljeđe, kao i na to da kulturne različitosti, koje obuhvataju i nasljeđe i stvaralaštvo, mogu poslužiti kao pozitivna snaga u otvaranju interkulturalnih dijaloga, obnavljanju tolerancije i ubrzanju procesa pomirenja, socijalne stabilnosti i rekonstrukcije u kriznim i postkriznim situacijama.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, eksperti će posjetiti i obnovljenu sarajevsku Vijećnicu, te Mostar i Počitelj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću