MENI
3.9.2014

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Turske


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Turske u BiH Cihadom Erginayem o političkoj situaciji u BiH uoči Općih izbora u oktobru ove godine, kao i o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Ističući da visoko cijeni nastojanja Turske da BiH postane stabilna država i da nastavi da korača putem evropskih integracija i prijema u NATO, dr. Ljubić upozorio je na to da je za funkcionalnost i opstanak BiH kao multetničke države ključno rješavanje odnosa između tri konstitutivna naroda.

Dr. Ljubić posebno je naglasio da je u BiH potrebno riješiti hrvatsko pitanje, što bi, kako je naveo, otklonilo strahove od dominacije jednih nad drugima i uklonilo brojne institucionalne blokade koje koče evropski i euroatlantski put BiH.

Sagovornici su se složili da je potrebno značajno povećati obim trgovinske razmjene između dvije zemlje, odnosno pojačati obim direktnih investicija iz Turske u BiH. Ambasador Erginay istakao je da će to biti jedan od prioriteta njegovog mandata u BiH i, s tim u vezi, predložio da vodeći političari pomognu u realizaciji ideje da se Istanbul i Mostar povežu direktnom avio – linijom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću