MENI
17.9.2014

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Ismeta Dervoz u Rimu na svečanosti povodom stupanja na snagu Istanbulske konvencije


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) i prva potpredsjednica Komiteta za nediskriminaciju i jednakost PS VE Ismeta Dervoz učestvovat će 18. i 19. septembra u Rimu u radu međunarodne konferencije tokom koje će svečano biti proglašeno stupanje na snagu Istanbulske konvencije, do sada najsnažnijeg pravnog instrumenta za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Na konferenciju u Rimu, koju PS VE organizira zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova Italije i Predstavničkim domom Parlamenta Italije, gospođa Dervoz putuje i kao član Ad hoc komiteta VE kojeg čine predstavnici zemalja najzaslužnijih za stupanje na snagu Istanbulske konvencije. BiH je šesta od ukupno 14 zemalja članica PS VE koje su i potpisale i ratificirale Istanbulsku konvenciju, čime su stvoreni uslovi da Konvencija od 1. avgusta ove godine stupi na snagu.

Očekuje se da će se, u ime organizatora i domaćina, učesnicima konferencije obratiti predsjednica PS VE Anee Brasseur, predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini, kao i ministrica vanjskih poslova Italije Federica Mogherini, koja je ove godine izabrana na dužnost specijalne predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.
 
Stupanje na snagu Istanbulske konvencije, koju u međunarodnim krugovima predstavljaju i kao „zlatni standard“ u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na konferenciji u Rimu pozdravit će i brojni istaknuti borci za ljudska prava i predstavnici nevladinih organizacija iz zemalja članica Vijeća Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću