MENI
3.10.2014

Poslanica Ismeta Dervoz predstavila u Strazburu izvještaj o seksualnom nasilju nad ženama tokom rata u BiH


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz učestvovala je, tokom redovnog jesenjeg zasjedanja PSVE u Strazburu, u radu Mreže parlamenatarca za borbu protiv nasilja nad ženama, na posebno organiziranom sastanku na temu „Seksualno nasilje nad ženama u oružanim sukobima“.

Poslanica Dervoz predstavila je istraživanje o ženama koje su preživjele ovaj obik nasilja upotrebljenog kao oružje ratovanja u BiH. Istraživanje “Još smo žive“ sačinjeno je od strane organizacije „Medica“ iz Zenice i biće predstavljeno i u PSBiH u utorak, 07. oktobra 2104. godine.

U okviru rada u Komitetu za nauku, kulturu, obrazovanje i medije PSVE poslanica Dervoz predstavila je preliminarni nacrt izvještaja „Očuvanje kulturnog nasljeđe u kriznim i postkriznim situacijama“, čije se usvajanje pred Komitetom očekuje na narednom sastanku u decembru ove godine.

Poslanica Dervoz i ambasador BiH pri Stalnoj misiji u Strazburu gospodin Almir Šahović održali su sastanak sa izvjestiocem PSVE za BiH Rogerom Galeom, tragom informativne bilješke o njegovj posjeti BiH u julu ove godine, koja je predstavljena 03. septembra na sjednici Monitoring komiteta PSVE u Parizu. Tokom sastanka gospodin Gale još jedanput je naglasio hitnost implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“, te apelirao na što brže formiranje vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih izbora.

U svojstvu prve zamjenice predsjedavajuće Komiteta za nediskriminaciju i ravnopravnost spolova PSVE, gospođa Dervoz predstavljala je Komitet na sastancima Biroa PSVE.

Inače, PSVE je, po hitnoj proceduri, razmatralo izvještaj naslovljen kao „Prijetnje čovječanstvu od terorističke grupe poznate kao 'IS': nasilje protiv hrišćana i drugih religijskih ili etničkih zajednica“. S tim u vezi usvojena je rezolucija koja naglašava duboku zabrinutost zbog događanja i neophodnost hitne i koordinirane akcije kako bi se zaustavile prijetnje, stradanja ljudi i osigurala neophodna humanitana pomoć.

Tokom redovnog jesenjeg zasjedanja PSVE, koje danas završava u Strazburu, po drugi put je dodijeljena nagrada „Vaclav Havel“, kojom se predstavnici civilnog društva nagrađuju za zasluge u odbrani ljudskih prava. Nagrada je pripala azebejdžanskom aktivisti i borcu za ljudska prava gospodinu Anaru Mammadliu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću