MENI
3.10.2014

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković u okviru Konferencije parlamentaraca Dunavske regije razgovarao sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Milorad Živković razgovarao je danas u Budimpešti sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laszlom Köverom o odnosima dvije države i o modalitetima buduće saradnje u okviru Strategije Evropske unije (EU) za Dunavsku regiju.

Tokom sastanka dr. Živković je sa predsjednikom mađarskog Parlamenta razmijenio mišljenja i o nastavku saradnje dva parlamenta u okviru regionalnih i evropskih projekata.

Dr. Živković danas u Budimpešti učestvuje na Konferenciji parlamentaraca Dunavske regije, na kojoj se raspravlja o ulozi parlamenata u provođenju Strategije EU za ovu regiju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH obratio se učesnicima Konferencije u okviru rasprave na temu razmjene mehanizama između parlamenata država Dunavske regije i njihovih vlada, kao i između parlamenata država regije i Evropskog parlamenta.

Konferencija u Budimpešti po drugi put je okupila parlamentarce iz Dunavske regije. Održavanje ovakvih skupova predviđeno je Strategijom EU za Dunavsku regiju, dokumentom kojeg je EU usvojila u proljeće 2011. godine i koji, kako se u njemu navodi, predstavlja ujedinjeni odgovor na izazove s kojima se suočava više od 100 miliona stanovnika ove regije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću