MENI
17.10.2014

Članica Stalne delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Borjana Krišto učestvuje na sastanku Potkomiteta za Evropsku socijalnu povelju


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Borjana Krišto učestvuje na sastanku Potkomiteta za Evropsku socijalnu povelju, koji se danas i sutra održava u Torinu.

Potkomitet, koji djeluje u okviru Odbora PSVE-a za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvitak, danas je usvojio Deklaraciju u kojoj je izražena zabrinutost utjecajem programa štednje na norme koje se odnose na socijalna prava.

Kako bi se dao novi poticaj zaštiti socijalnih prava širom Evrope, Potkomitet Deklaracijom poziva evropske vlade i parlamente da ojačaju zaštitu socijalnih prava i mehanizama koji se na njih odnose. Ističe se, dalje, da je potrebno ohrabriti zemlje članice da usvoje programe štednje tek nakon što konsultiraju socijalne partnere u skladu sa Evropskom socijalnom poveljom, da procijene utjecaj prošlih mjera štednje na socijalna i demokratska prava te, ukoliko bude potrebno, ohrabre usvajanje programa za vraćanje prava i institucija za socijalni dijalog i da treba ponovno dinamizirati i uspostaviti ključnu ulogu Evropske socijalne povelje.

U Deklaraciji je, između ostalog, posebna pažnja posvećena mehanizmima za zaštitu socijalnih prava, gdje je istaknuto da je potrebno nastaviti promovirati punu ratifikaciju i provedbu revidirane Evropske socijalne povelje, ukinuti sva nacionalna ograničenja koja se odnose na posebne članove Povelje prihvaćajući sve njene odredbe.

Članica Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a Borjana Krišto učestvuje i na Konferenciji na visokom nivou o Evropskoj socijalnoj povelji, koja se u Torinu održava danas i sutra. Riječ je, inače, o dokumentu koji je BiH potpisala u maju 2004. godine, a ratificirala u oktobru 2008. godine, i njome se obavezala da će građanima osigurati pravno na zapošljavanje, pravnu i socijalnu zaštitu, kao i pravo na obrazovanje, zdravlje i stanovanje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću