MENI
28.10.2014

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović u Ženevi na Šestoj međunarodnoj konferenciji vojnih ombudsmana


Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovao je u Ženevi u radu Šeste međunarodne konferencije ombudsmana za oružane snage, koja je tematski bila posvećena pitanju ugleda i statusa oružanih snaga u društvu, mogućnostima unapređenja saradnje između oružanih snaga i institucije ombudsmana, kao i ulozi društvenih mreža i medija u prezentiranju stanja u oružanim snagama i praćenju aktivnosti vojnih ombudsmana.

Tokom Konferencije, čiji je domaćin Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF), gospodin Šiljegović obratio se učesnicima, naglašavajući u svom govoru primjere pozitivnih praksi u radu Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Šiljegović je na marginama Konferencije održao i nekoliko sastanaka sa ombudsmanima koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava u oružanim snagama. Tokom tih sastanaka razmijenjena su iskustva i informacije o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i instutucija koje se ovim pitanjem bave u zemljama učesnicama Konferencije.

Dvodnevnu međunarodnu Konferenciju vojnih ombudsmana, koja s radom završava danas, otvorio je direktor DCAF-a dr. Theodor Winkler. Do kraja Konferencije bit će riječi i o procesu reintegracije vojnika u civilno društvo nakon završetka vojne karijere, kao i o aktivnostima ombudsmana za oružane snage usmjerenih ka jačanju ugleda institucija vlasti sa kojima sarađuje, kao i institucije na čijem se čelu nalaze. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću