MENI
25.1.2017

Predsjedavajući domova Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali sa zvaničnicima Burse o mogućnostima privredne saradnje

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) predvođena predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH Šefikom Džaferovićem i Doma naroda PSBiH Safetom Softićem, koja boravi u višednevnoj zvaničnoj radnoj posjeti Republici Turskoj, danas je razgovarala sa guvernerom Burse Izzettinom Kucukom o mogućnostima privredne saradnje naše zemlje sa tom bogatom i industrijski razvijenom turskom pokrajinom.

Tokom srdačnog i prijateljskog razgovora, kome je prisustvovao i predsjednik poslaničke Grupe prijateljstva za BiH u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Hakan Cavusoglu, konstatirano je da pokrajina i grad Bursa, kao centar turske automobilske, tekstilne i poljoprivredne industrije, može igrati značajnu ulogu u produbljivanju i jačanju ekonomske saradnje dvije države.

Guverner Burse Izzettin Kucuk naglasio je da veliki privrednici u toj pokrajini pokazuju pojačani interes za ulaganja u prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, te dodao da bi vlasti u našoj zemlji trebale da rade na uređenju industrijskih zona koje bi mogle da ponude administrativne i finansijske olakšice za velike ulagače iz Turske.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović i Doma naroda Safet Softić kazali su da su Bosni i Hercegovini, kao zemlji koja provodi intenzivne ekonomske reforme na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, u ovom trenutku najpotrebnija veća investiciona ulaganja koja bi osnažila reformski put, ojačala ekonomiju i osigurala bolji život i standard građana.

Obje strane podržale su ideju o tome da se u najskorije vrijeme organizira velika bilateralna konferencija posvećena ekonomskoj saradnji dvije države, koja bi na jednom mjestu okupila predstavnike bosanskohercegovačkih i turskih institucija vlasti, kao i predstavnike privrednika, privrednih komora i drugih institucija koje se bave razvojem privrede. Cilj ove konferencije, kako je rečeno na sastanku sa guvernerom Burse, bio bi da se razmotre sve mogućnosti i uvjeti za jačanje privredne saradnje Turske i Bosne i Hercegovine, te lociraju glavne privredne grane koje nude uvjete za stabilne investicije kako bi rezultati ulaganja bili što konkretniji. 

Sa Delegacijom PSBiH razgovarao je i zamjenik gradonačelnika Burse Abdulkadir Karlik, koji je predstavio privredne, kulturne i turističke potencijale tog grada.

Delegacija PSBiH posjetila je i počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bursi, gdje je u razgovoru sa počasnim konzulom Muzafferom Cilekom pohvalila aktivnosti ovog konzulata na osiguranju političke, privredne i kulturne saradnje Turske i Bosne i Hercegovine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću