MENI
4.2.2015

Članovi Kolegija Predstavničkog doma susreli se sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike


Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta Češke Republike koja pod vodstvom predsjednika Predstavničkog doma Jana Hamačeka doputovala u dvodnevnu zvaničnu posjetu našoj zemlji.

Zahvaljujući visokom gostu na pomoći koju je Češka Republika pružala i pruža Bosni i Hercegovini kao i njenom aktivnom učešću u brojnim razvojnim procesima, predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović potencirao je potrebu daljeg širenja ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje i trgovinske razmjene koja na godišnjem nivou iznosi oko 200 miliona dolara. On je dodao da je u cilju intenzivnijeg povezivanja u narednom periodu neophodno okončati proces usvajanja međudržavnih sporazuma o poljoprivrednoj, kulturnoj, obrazovnoj saradnji kao i socijalnom osiguranju te sporazume o saobraćaju i komunikacijama, zračnom prometu i carinama.

Zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto danas je zahvalila za saradnji koja je bitna za opstojnost, sigurnost i evropski put Bosne i Hercegovine i izrazila nadu da će i ovaj i svaki naredni susret biti prilika za širenje saradnje koja je za obje zemlje. Gospođa Krišto osvrnula se i na uspostavu vlasti u BiH istaknuvši da očekuje da će narednih dana, uz uvažavanje složenosti odnosa u BiH, ti procesi ići brže.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića, Češka Republika je u uskom krugu zemalja koje svi građani Bosne i Hercegovine doživljavaju kao dobronamjernog prijatelja. On je dodao da pozitivno diplomatsko djelovanje i politiku Češke Republike vidi kao model na osnovu kojeg bi se moglo dosta naučiti, što je naročito vidljivo u njenom aktivnom zalaganju da se pronađe rješenje u duhu Presude Sejdić i Finci protiv BiH.

Predsjednik Predstavničkog doma Hamaček danas je rekao da logičan pravac širenja Evropske unije vodi preko Bosne i Hercegovine i ovog regiona. Naglasivši da je i Češka na proevropskom putu dobijala značajnu pomoć, ponudio je svaku stručnu podršku kako naša zemlja u nastojanju da postane član EU ne bi ponovila greške koje je svojevremeno činila Češka Republika. U tom smislu, Hamaček je pozvao na intenzivniju saradnju parlamenata dvije prijateljske zemlje i potencirao povezivanje srodnih parlamentarnih odbora koji bi mogli stvarati ambijent za intenzivnije ekonomske veze.

Posjeta Delegacije Parlamenta Češke Republike nastavlja se susretima sa drugim najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću