MENI
8.12.2016

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH učestvovali na Konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovali su u radu Konferencije povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, koja se održava danas u Sarajevu.

Na Konferenciji pod nazivom „Gdje počinje govor mržnje prestaje sloboda govora“, koja se održava u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u uvodnom dijelu prisutnim učesnicima obratili se ministrica Semiha Borovac, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars - Gunnar Wigermark i prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Halid Genjac.

Izražavajući dobrodošlicu u Zgradu PSBiH, Genjac se zahvalio na učešću u radu ove Konferencije gostima iz Srbije i Hrvatske koji u nadležnim institucijama ovih zemalja rade na pitanjima zaštite ljudskih prava. Svoje pozdrave je uputio i prisutnim budućim mladim liderima u našoj zemlji, studentima i srednjoškolcima, za koje je ocijenio da će budućnost Bosne i Hercegovine biti sretnija u onoj mjeri koliko ovi mladi ljudi budu spremni za međusobni dijalog i kompromis.

Tokom svog izlaganja, Genjac se osvrnuo na govor mržnje kao oblik diskriminatornog ponašanja i zabranjenog izražavanja, a koji se u različitim oblicima pojavljuje kroz veći broj međunarodnih akata. S tim u vezi naveo je rješenja koja čine sastavni dio Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelje EU o temeljnim pravima, te Preporuke Vijeća Evrope o govoru mržnje, kao i Priručnika Vijeća Evrope o govoru mržnje koji u sebi inkorporira kriterije proizašle iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. On je zaključio da brojni međunarodni dokumenti u oblasti ljudskih prava definiraju elemente slobode izražavanja i slobode medija, od kojih neki čine sastavni dio Ustava BiH, ali i entiteta, Brčko distrikta i kantona u FBiH.

Inače, tok Konferencije održavao se kroz diskusiju u dva različita panela, u kojem su učesnici diskutirali o govoru mržnje kao potencijalnom zločinu, njegovom institucionalnom i zakonsom okviru, te o saučesništvu u govoru mržnje u javnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću