MENI
5.11.2010

ODRŽANA SJEDNICA NEZAVISNOG ODBORA



Na danas održanoj 10. sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrano je stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Članove Nezavisnog odbora su s aktulenim stanjem sigurnosti u BiH upoznali direktor Granične policije, Vinko Dumančić, zatim direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Mirko Lujić te direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Himzo Selimović.

Tokom današnje sjednice njih trojica su poseban naglasak stavili na aktivnosti koje ova tijela provode s ciljem što višeg stepena sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te istakli aktuelne probleme sa kojima se susreću tokom obavljanja dužnosti na terenu. Također,  naglašene  su određene poteškoće koje se tiču sistema rada, ali i potpuna spremnost kada je u pitanju provođenje nadležnosti ovih policijskih tijela.
Naglašeno je da je potrebno pristupiti kadrovskim rješenjima, kao i rješenju određenih zakonskih regulativa, s ciljem kvalitetnijeg i efikasnijeg obavljanja poslova. Direktori Granične službe, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, istakli su dobru međusobnu saradnju, te naglasili i kvalitetno sarađivanje sa ostalim policijskim agencijama u BiH. 
Nakon obavljenog razgovora, članovi Nezavisnog odbora su zaključili kako je potrebno da nadležne institucije poduzmu sve aktivnosti da bi se, u što skorije vrijeme, riješilo pitanje trajnog smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH. Također, odlučeno je da treba ubrzati procedure rješavanja svih normativnih odredbi i o danas zauzetim stavovima upoznati sve nadležne institucije, kako bi se pristupilo rješavanju problema sa kojima se susreću ove tri bitne državne institucije. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću